Politika

A lengyeleknek is érdeke, hogy normális legyen a magyar–lengyel viszony

A lengyeleknek is érdeke, hogy normális legyen a magyar–lengyel viszony

2023. október 16., hétfő
A lengyeleknek is érdeke, hogy normális legyen a magyar–lengyel viszony

Dobrowieczki Péter, az MCC szakértője elmondta, hogy a rekordmagas részvétel ellenére a PiS magabiztosan megőrizte vezető helyét Lengyelországban, ugyanakkor a Konfödöráció jelentős visszaesése reális kormányzási alternatíva nékül hagyja a PiS-t.

A Polgári Koalíció győzelme azt is jelentheti, hogy az előzetes ígéreteinek megfelelően törekedni fog a legfontosabb EU-s konfliktusok megoldására.

Ez ugyanakkor végső soron pedig azt is jelentheti, hogy a jövőben, az eddig csak sokszor magyar–lengyel vétótandemnek nevezett lengyel–magyar szuverén politikára törekvő álláspontban Budapest nem számíthat a továbbiakban Varsóra

mondta a szakértő.

Az exit poll eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az elmúlt héten közzétett hét közvélemény-kutatásból öten jól tippelték meg a választás végeredményét, hogy hiába nyeri meg a választásokat a PiS, nem lesz mandátumtöbbsége még a radikális Konföderációval sem – mondta el Mitrovits Miklós, az NKE szakértője.

Az exit poll eredményekkel érdemes óvatosan bánni, de abból kiindulva, hogy Jarosław Kaczynski lényegében elismerte az ellenzék győzelmét és látva a becsült mandátumokat, valószínűnek tűnik, hogy túl nagy lesz a mandátumkülönbség - írja a Magyar Nemzet.

Mitrovits Miklós elmondta, hogy amennyiben Donald Tusk lesz a miniszterelnök, akkor a lengyel–magyar kapcsolatok terén számíthatunk rá, hogy a jelenleginél sokkal fagyosabb lesz a viszony, de, mint mondta, bízik abban, hogy mind a két kormánynak az az érdeke, hogy működőképes, normális viszony alakuljon ki. „A régi sérelmeket félre lehet tenni, nem hiszem, hogy középtávon érdeke Budapestnek vagy Varsónak, hogy ne legyen normális a viszonyunk.

Egyelőre nehéz megmondani, mi lesz, hiszen Orbán Viktor és Donald Tusk kapcsolata nem alakult túl jól az elmúlt években, de érzek annyit a lengyel–magyar kapcsolatok múltjában, hogy felül lehet emelkedni benne. Mindkét magyar kormány érdeke, hogy működőképes legyen

fűzte hozzá.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.