Politika

A Gyurcsány–Bajnai-féle kör támogatásai és adatgyűjtése is beavatkozott a lengyel választásokba

A Gyurcsány–Bajnai-féle kör támogatásai és adatgyűjtése is beavatkozott a lengyel választásokba

2023. október 26., csütörtök
A Gyurcsány–Bajnai-féle kör támogatásai és adatgyűjtése is beavatkozott a lengyel választásokba

Soros-féle médiavásárlás és NGO-finanszírozás, az uniós pénzek megvonása és politikusi nyomásgyakorlások, az Action for Democracy beavatkozása – mindezek együtt segítették a lengyel balliberális oldalt a vasárnapi választások előtt. Magyar szemmel nézve, a 2022-es magyarországi választásokhoz képest is komoly külföldi erők mozdultak meg a lengyelországi kormányváltás érdekében.

A tét nagy volt: az Európai Egyesült Államok irányába való további elmozdulás, a kötelező migránskvóta bevezetésének elfogadása, illetve Ukrajna ellátása pénzzel és fegyverekkel.

A lengyel választásokat meghatározó külföldi befolyásolás komoly tanulságokkal szolgál a magyar nemzeti önrendelkezés szempontjából is. Cikksorozatunk utolsó, negyedik részében a Gyurcsány–Bajnai-kör, kiemelten az Action for Democracy és DessewffyTibor lengyelországi beavatkozását tárjuk fel.

Előbbi a Karácsony Gergely volt főtanácsadójához, Korányi Dávidhoz kötött szervezet ugyanis támogatást nyújtott olyan lengyel csoportoknak, amelyek a mostani választási kampányban is aktívan részt vesznek. A Sieci nevű hetilap többször foglalkozott az Action for Democracy lengyelországi aktivitásával, és azzal, hogy az általuk támogatott jogi személyek között tizenkét lengyel is található.

Az Akcja Demokracja (Demokratikus Akció) szerintük arra kapott pénzt tőlük, hogy „szélesítse az állampolgári bevonódást és ösztönözze a demokratikus részvételt”. A Fundacja Inicjatywa Wschód (Keleti Kezdeményezés Alapítvány) a klímapolitikában kapott felvilágosító jellegű feladatot, és azért is pénzelték őket, hogy elősegítsék a fiatal lengyel nők demokratikus eljárásokban való részvételét. Hasonló okra hivatkozva finanszírozták külföldről az Ogólnopolski Strajk Kobiet (Nők Országos Sztrájkja) nevű alapítványt is.

A Fundacja Liberté! (Szabadság Alapítvány) kimondottan arra kapott pénzt Korányiéktól, „hogy Fordulópont nevű kampányával mobilizálja a lengyel állampolgárokat a 2023-as parlamenti választáson való részvételre”. Gyakorlatilag ugyanezért pénzelték külföldről az „Odważysz Się” („Mersz”) nevű csoportot is.

Lengyelországban mindemellett „Do:łącz” néven vannak jelen Dessewffy Tiborék, tehát a Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenchez köthető DatAdat-kör is. Ahogy arról a lengyel közszolgálati média, a TVPN 2023 júniusában Magyar találmány a lengyelországi választásokra? Egy titokzatos cég Észtországból és Soros agytrösztje című írásábanbeszámolt, hazánkhoz hasonlóan ott is az adatgyűjtés volt a csapat fő profilja.

Eleged van a jelenlegi kormányból? Kapcsolódj

szólt a tavalyi magyar választásról már ismert, nem túl szofisztikált stílusú balliberális felhívás.

Emlékezetes, hogy a magyar kampányban is aktív volt Dessewffy. Médiaprojektje, az Erősítő magát egy korszakalkotó oldalként írta le, azzal a céllal, hogy egyes cikkek, témák minél több emberhez eljussanak.

A teljes cikk itt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.