Politika

Szijjártó Péter: Tartózkodni kell a migrációt ösztönző nyilatkozatoktól

Szijjártó Péter: Tartózkodni kell a migrációt ösztönző nyilatkozatoktól

2023. szeptember 28., csütörtök
Szijjártó Péter: Tartózkodni kell a migrációt ösztönző nyilatkozatoktól

A külügyminiszter a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozásán járt. Az azt követő sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió napjainkban rendkívül súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe. Emellett kiemelte azt is, hogy földrajzi elhelyezkedése miatt Közép-Európa különösen érintett, keletről a háború, míg délről a migráció okoz a terület számára súlyos nehézségeket.

Nagyon bonyolult egyidejűleg kezelni két ilyen kihívást, főképp ha valaki semmifajta támogatást nem kap az EU-tól, mi több, még a neki járó forrásokat sem kapja meg.

-szögezte le.

Majd rámutatott arra is, hogy Magyarország déli határán az utóbbi időben megerősödött a migrációs nyomás.

Totálisan új helyzet állt elő azáltal, hogy az embercsempészek és/vagy a bevándorlók már fegyvereket használnak, magyar határőrökre lőnek automata fegyverekkel, ez a realitás, ez a helyzet a déli határon

-fogalmazott.

Szijjártó Péter sérelmezte még azt is, hogy mindeközben egyes nyugat-európai politikusok ismét a menedékkérők elosztásának szükségességéről beszélnek, mert az ilyen nyilatkozatok ösztönzőleg hatnak a migrációra, növelik a nyomást az EU külső határain, illetve megerősítik az embercsempészek üzleti modelljét. Ezért azt javasolta a migráció nyugat-európai támogatóinak, hogy látogassanak el hazánk déli határára, hogy saját szemükkel lássák a határőrök elleni támadásokat, s azt, hogy milyen "elviselhetetlenné" vált az emberek élete a térségben, különösen a szerbiai oldalon.

 Ha eljönnének, talán tartózkodnának a további káros nyilatkozatoktól

-mondta a külügyminiszter.

A miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a migrációs válság megoldása egyedül akkor lehetséges, ha világosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy be kell tartani a nemzetközi jog előírásait. Márpedig a nemzetközi jog értelmében a menekülésre kényszerülőknek az első biztonságos országban van joguk tartózkodni, és nem kelhetnek át tucatnyi állam határán, amíg el nem érik az általuk választott célállamot. Aláhúzta, hogy ennek megfelelően a magyar határra eljutó személyek nem tekinthetők menekültnek, mivel számos biztonságos országon keresztül utaztak odáig.

A határok megsértése bűncselekmény, s ennek megfelelően is kell kezelni. Ezért reméljük, hogy a jövőben mindenki, köztük a brüsszeli, a berlini kollégák és mások is tiszteletben fogják tartani a nemzetközi jogot, és mindenki tartózkodni fog azon nyilatkozatoktól, amelyek fokozzák a nyomást a déli határon, mert aztán ezzel nekünk, közép-európaiaknak kell megküzdenünk

-közölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.