Politika

Szijjártó Péter: nemcsak Magyarország, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön

Szijjártó Péter: nemcsak Magyarország, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön

2023. szeptember 22., péntek
Szijjártó Péter: nemcsak Magyarország, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön

Úgy gondolja a béke körülményei nem fognak javulni, mert már érezhető az Ukrajna-fáradtság jelei az európai nemzeti parlamentben és az Egyesült Államokban is.

Ez egy nagy vita Magyarország és azok között, akik nem gondolják, hogy a békének most kellene eljönnie, mondván, hogy a helyzetnek a harctéren kellen javulnia napról napra a béke szempontjából - jelentette ki.

Leszögezte a miniszter: elsődleges cél az emberéletek mentése, ez pedig úgy lehetséges, hogy mihamarabb tárgyalóasztalhoz ülnek a felek a háború befejezését illetően. Hozzátette mindez nem képzelhető el az Egyesült Államok nélkül, amely garantálni tudja a béke fenntarthatóságát.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a területi integritást és a szuverenitást minden ország esetében tiszteletben kell tartani.

Magyarország soha nem ismerte el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem - hívta fel a figyelmet.  Közölte, nemcsak Magyarország nemzeti érdeke, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön.

Mert ez a háború Európában zajlik, európai emberek halnak meg, európai infrastruktúrát rombolnak le...lehet, hogy ez máshogy néz ki az óceán túloldaláról, pár ezer kilométerrel távolabbról

fejtette ki.

Amikor szóba került az ukrajnai magyar kisebbség helyzete, akkor Szijjártó Péter azt mondta, hogy ha Ukrajna visszaadná az őket megillető jogokat, akkor az könnyítene Magyarország hozzáállásán és viszonyulásán az ukrajnai uniós csatlakozás tekintetében.

Lehetnénk barátok, lehetnénk szövetségesek. De az, hogy elvesznek minden jogot a magyar kisebbségtől, hogy anyanyelvükön férhessenek hozzá az oktatáshoz, a médiához, a kultúrához, minden egyébhez, nos, ez konfliktust okoz kettőnk között

mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.