Politika

Orbán Viktor: amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk

Orbán Viktor: amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk

2023. szeptember 15., péntek
Orbán Viktor: amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk

Én is türelmetlen és dühös vagyok az infláció miatt, mint mindenki. Ezt az európai politika hozta össze, először is a háború. Ha vége lenne a háborúnak, azonnal megjavulna a gazdasági helyzet

fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette a háborúval az országok veszítenek, míg a spekulánsok nyernek.

A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa

mondta a miniszterelnök.

Magyarország nem tudja kivonni magát a háború hatása alól, hiába akarjuk. Nem fog minden hirtelen megváltozni.

A háborús helyzet után az inflációról beszélt a miniszterelnök, aki elmondta, hogy hisz abban, hogy:

...a mostani intézkedések elegendőek ahhoz, hogy az infláció 10 százalék alá csökkenjen az év végére.

A nagy multiláncok azonnal kihasználják a lehetőséget, és emelik az árakat, amelynek komoly szerepe van az infláció mértékének alakulásában. Elmondta, hogy figyelni kell arra, hogy mit csinál a világ. Például néhány ország a benzin esetében visszaállt az ársapkákra.

A kormányfő tájékoztatása szerint három és félszeres áron vagyunk kénytelenek behozni az üzemanyagot, ami 48 milliárd forint többletet jelent. Ez meglöki a benzin árát és növeli az inflációt is fél százalékkal.

Magyarországon a legalacsonyabb az áram és a gáz ára.

Kiemelte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés fenntartása iszonyatos kiadást jelent.

Még mindig Magyarországon a legalacsonyabb az áram és a gázár. Ez pénzbe kerül. A magyar emberek is azt mondják, hogy történjen már valami. Ez Nyugaton még inkább így van. A gazdasági helyzet romlása lesz az a döntő tényező, amely rászorítja az uniós államok kormányait, hogy lépjenek be a béketáborba

jelentette ki a kormányfő.

Ez európai politikában azoknak fontos a család, azok akarják támogatni a családokat, fiatalokat, azok gondolkodnak hazában és nemzetben, akiknek gyermekei, és unokái vannak - emelte ki Orbán Viktor.

Mi úgy gondolkodunk, hogy ha idén születik egy unokánk, akkor 2103-ban a most megszülető unokánk akkor még élni fog. Ez azt jelenti, hogy mi nem hozhatunk csak rövidtávú döntéseket. Amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk

húzta alá.

Szeptember 15-i határidővel jár le az ukrajnai gabonaimport tilalma, amire a miniszterelnök is kitért. Ha ma éjfélig ezt nem hosszabbítják meg, akkor komoly küzdelem lesz Brüsszelben a kormányfő szerint.

Brüsszel nem hajlandó az európai emberek oldalára állni, hanem egészen más érdekeket képvisel.

A gabonaügyben sem lengyel, szlovák, román, vagy magyar, hanem amerikai érdekeket képvisel

modta.

Mint kifejtette, az ukrán gabona nem ukrán gabona, hanem amerikai tulajdonba levő területről származó kereskedelmi termék, amely újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitáknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.