Politika

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

2023. szeptember 12., kedd
Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz

 Az elemzés szerint a Fidesz-KDNP "toronymagasan" vezet, a kormánypártok szavazóinak kötődése azonban meggyengült. Mint írták, "most vasárnap" a magyarok 51 százaléka ugyan vélelmezhetően a Fideszre szavazna, de közülük minden tizedik (a választók 5 százaléka) ebben már nem biztos, a kormánypártot csak valószínűleg és nem biztosan támogatná.

A Fidesz-szavazók részleges elbizonytalanodása nem jelent elfordulást vagy más pártra való szavazást. A jelenség oka a szankciók és a háború okozta infláció és reálbércsökkenés lehet

olvasható a dokumentumban, amely megállapítja, hogy a kormánypárt mostani eredménye több mint 40 százalékponttal nagyobb a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (10 százalék) támogatottságánál és közel kétszerese a 2022-ben közösen induló baloldali pártok mostani eredményének (összesen 27 százalék).

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 9 százalékos, a Momentum pedig a szavazatok 8 százalékát kapná meg, és ugyancsak 8 százalékot szerezne Kétfarkú Kutya Párt is - közölték.

Érdemes figyelni az új pártokra

a felmérés szerint: Jakab Péter pártja a szavazatok 3, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett párt pedig a 2 százalékát szerezhetné meg. Két-két százalékot szerezne az MSZP és az LMP, míg a Párbeszéd támogatottsága jelenleg nulla százalékos, vagyis a választásokon való önálló indulás jelenleg "mindegyikük számára végzetes lenne" - mutatott rá a Nézőpont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.