Politika

Kormányinfó: Szegeden sem lesz migránsgettó

Kormányinfó: Szegeden sem lesz migránsgettó

2023. szeptember 28., csütörtök
Kormányinfó: Szegeden sem lesz migránsgettó

A KORMÁNY A NYUGDÍJASOK NAGYRABECSÜLÉSÉT SZERETNÉ KIFEJEZNI

A kormány tegnap döntött a nyugdíj-kiegészítésről is tárgyalt, ezt korábban Orbán Viktor be is jelentette. A nyugdíjas-infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni.

Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjemelést,

az átlagosan közel félhavi, átlagnyugdíj mellett 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok az októberi nyugdíjhoz képest. Mindez éves szinten azt eredményezi, hogy 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok.

A 2,5 millió nyugdíjas esetén ez a költségvetésben 190 milliárd forintos kiadást jelent.

NEM LESZ SZEGEDEN SEM MIGRÁNSGETTÓ

A bevándorlásról is tárgyalt a kormány szerdán. A német hozzáállással a migrációs paktum kivitelezésének megkérdőjelezése csökkent. A kancellár döntése értelmében tovább kell tárgyalni uniós vezetői szinten a paktum megvalósításáról.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy egyre erőszakosabbak a menekültek, sőt a határ szerb oldalán már fegyveres összecsapások is voltak közöttük.

"A kormány nem tervez migránsgettókat létrehozni sem Szegeden, sem az ország más területén."

Brüsszelben ma is folynak egyeztetések a migrációs politikáról, a magyar álláspont azonban változatlan: nem fogadja el azt, hogy valahol, Magyarországon kívülről akarják megmondani, hogy a magyaroknak kivel kellene együtt élnünk és kiket kell a határon beengedni

KINOS IDŐHÚZÁS BRÜSSZELBEN

Gulyás Gergely az uniós ügyekkel kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottság húzza az időt, ami érinti a tanárok béremelését, az egészségügyi fejlesztéseket és az Erasmus-ösztöndíjakat is.

Abszurd és kínos időhúzás ez a bizottság részéről, a kérdések leginkább nevetségesek, nyilvánvaló, hogy az uniós pénzeket nem lehet azért visszatartani, mert nem tudja pontosan a bizottság, hogy az Országos Bírói Tanács hány termet kapott

– jelentette ki a miniszter.

Úgy véli, látni kell azt, hogy mindenféle jogalap nélküli a bizottság eljárása, általuk írásban visszaigazolt jogszabály-módosítás után tesznek fel kérdéseket. A magyar kormány bízik benne, hogy ez nem azért van, mert a pénzt máshol, esetleg az unión kívül költötte el a bizottság. Remélik, senki nem feltételezi Brüsszelben, hogy a tanárok ellopják a saját bérüket, vagy a hallgatók a saját ösztöndíjukat.

EGYSZMJEGYŰ INFLÁCIÓ IDÉN, GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS HELYREÁLLÍTÁSA JÖVŐRE

A kormámny célja, hogy az idei évben le tudják törni az inflációt, ami várhatóan már novemberben egy számjegyű lesz. A kormány abban bízik, hogy a jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának éve lehet. A térség legjobb növekedése Magyarországon lehet.

ÚJ SZABÁLY AZ ÁRFIGYELŐ RENDSZERBEN

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy elkészült egy olyan szűrő, amelynek segítségével a vásárlók már kiválogathatják a hozzájuk közeli boltokat vagy akár a kedvenc boltjaikat is, és külön-külön lehet szűrni az árukra.

A június óta működő online árfigyelő továbbra is népszerű. Új szabályt vezetnek be: az ár csak akkor nyilvánítható akciósnak, ha az a hálózat boltjainak minimum 80 százalékában akciós, és nem csak egy-két boltban.

Kiemelte, hogy a jövőben is folytatódik a kötelező akciózás hatósági ellenőrzése.

ELÉRTE CÉLJÁT AZ UKRÁN GABONAIMPORT TILALOM

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogainak csorbítását az oktatás terén, semmilyen nemzetközi fórumon nem tudja támogatni a magyar kormány támogatni.

Az ukrán gabonaimportra elérte a célját-mondta Gulyás Gergely. A kormány döntése alapján ahhoz továbbra is hozzájárulnak, hogy az Ukrajnából a világ szegényebb felének szánt gabonaszállítmányok áthaladhatnak az országon,

de az ukrán gabona nem veszélyeztetheti a magyar gazdák eddigi jó termését az olcsóbb árakkal.

Gulyás Gergely később hangsúlyozta, hgy addig unión kívüli tagállam egyetlen fillért sem kaphat az uniós költségvetésből, amíg egy uniós tagállam nem kapta meg azt, ami jár neki.

POLITIKÁBAN RITKÁN LÁTHATÓ KARÁCSONY GERGELY LEBUKÁSA

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta. hogy

a politikában ritkán látható, nyilvánvaló lebukással állnak szemben, mert Karácsony Gergely megfogalmazott egy állítást a saját mozgalmának támogatásáról, amiről már tudják, hogy hazugság volt.

A miniszter hozzátette, hogy a főpolgármester öt héten keresztül mindig lottóötöst nyert, nagyobb az esély, mint ami történt az adománygyűjtő ládákba került egymás utáni sorszámúbankjegyeknél.

NEM LENNE JÓ, HA VISSZATÉRNE A GYURCSÁNY-KORSZAK

Újságirói kérdésre Gulyás Gergely reagált Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti felszólalására. Azt mondta, hogy ha visszatekintünk az elmúlt szűk három és fél évtizedre, akkor

kiemelkedően az ország legrosszabb, legsikertelenebb, legkorruptabb, a szabadságjogokat lábbal tipró időszaka a Gyurcsány-korszak volt,

ezért nem lenne jó, ha bármilyen formában visszatérne.

AMERIKAI OLDALRÓL AZ IDEOLÓGIA HATÁROZZA MEG A EGYÜTTMŰKÖDÉST

"Magyarország azon célkitűzése nem változott, hogy az Egyesült Államokkal, mint fontos szövetségesével, a lehető legjobb viszonyt tartsa fenn"

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: az ország területén működő amerikai cégek rengeteg embernek adnak munkát.

Gulyás Gergely szerint az amerikai kormány részéről van probléma, ugyanis a politika területén az ideológia határozza meg az együttműködés feltételeit. Mivel a magyar kormány ideológiailag mást vall, ezért az amerikai demokrata párt megnehezíti az együttműködést.

Gulyás Gergely elmondta, hogy több formája van Ukrajna támogatásának, Magyarország humanitárius úton teszi ezt. 

KÉSZÜL AZ ÚJ CSOK

A CSOK pluszról még nem dönött a kormány, de tárgyalt róla a kabinet, és már készül a részletes előterjesztés. A terv szerint alacsony kamat mellett lehet komoly támogatáshoz jutni, és a jövőben megszületendő gyerekek után csökken a hitel. Összegekről, kamatokról nem beszélt a miniszter. Mindez a városi csok helyett lép életbe.

NAPIRENDEN VAN A MAGAS ÜZEMENYAGÁR

Gulyás Gergely elmondta, a kabinet foglalkozik a közép-európai régióban is magasnak számító hazai üzemanyagárakkal, de nincs lélektani határ, amikor esetleg már biztosan bevezetnék újra az üzemanyagárstopot.

FEJLESZTIK A VASUTAT

A kormány rövidesen elfogad egy, a vasút fejlesztésére vonatkozó koncepciót, ami meghatározza majd, hogy mit és hogyan tudnak fejleszteni. De ez is nagyban függ attól, hogy Brüsszel odaadja-e Magyarországnak, amivel tartozik.

ITT TUDJA VISSZANÉZNI A KORMÁNYINFÓT:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.