Politika

Kormányinfó: Decemberig maradnak a mostani gázárak az átlagfogyasztásig

Kormányinfó: Decemberig maradnak a mostani gázárak az átlagfogyasztásig

2023. szeptember 13., szerda
Kormányinfó: Decemberig maradnak a mostani gázárak az átlagfogyasztásig

Uniós csúcstartók vagyunk ezen a téren 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a demográfiai csúcsról azt mondta, számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök, a bolgár államfő is. Jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kéne - tette hozzá. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt. Az EU-ban ez volt a legnagyobb növekedés a vizsgált időszakban - mondta a miniszter - írja az Origo.

160 ezerrel lennénk kevesebben, ha nem történt volna semmi változás. 

Kérés Brüsszelhez 

Gulyás beszámolt arról is, hogy már készül a kormány új családpolitikai csomagja a városi CSOK átalakítása kapcsán. A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat - mondta a miniszter. Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelnnie, és nem az európai országokban - tette hozzá.

Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát. 

Gulyás: Ez teljesen elfogadhatatlan 

Reálisan novemberben lehetséges az egyszámjegyű infláció, de vannak aggasztó jelek is - mondta a miniszter. A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíj-emelés - mondta Gulyás. Nem elfogadható, hogy az ukrán tranzitdíjak három és félszerelésére emelkedtek - tette hozzá.  

"A benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíj-emelés" Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Marad a korábbi elszámolás a napelemesek esetében 

A miniszter beszámolt arról is, hogy a napelemek területén 10 évig megmarad a korábbi elszámolási rendszer azoknál, akik szeptember 7-e előtt adtak be építési igényt. 

Gratuláció a magyar mentőcsapatnak 

A kormány gratulált a magyar barlangi mentőcsapatnak, akik kimentették több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt Törökországban - jelentette be Szentkirályi Alexandra. 

Így veszélybe kerülhet Svédország NATO-csatlakozása 

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ratifikáljuk a NATO-csatlakozásukat, ha igaz, hogy egy állami iskolában gyerekeknek a magyar demokráciát támadó videót mutatnak be. 

"A kormány gratulált a magyar barlangi mentőcsapatnak, akik kimentették több mint 1000 méteres mélységből az amerikai barlangászt" Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Minden brüsszeli feltételt teljesítettünk 

Gulyás kérdésre elmondta, már régóta jönnie kellene az uniós forrásoknak, és bízik benne, hogy az EB visszatalál a szerződéses útra. Minden feltételt teljesítettünk - tette hozzá.  

Nagyon népszerű az online árfigyelő 

Több lépéssel próbálja csökkenteni a kormány az inflációt, és több döntést hoztak. Gulyás elmondta, hogy jövőre egy kezelhető infláció lehet. Az online árfigyelő nagyon nagy népszerűségnek örvend, és komoly versenyt indított el - mondta Szentkirályi Alexandra.

Az élelmiszerinfláció több mint a felével csökkent.

Gulyás: Ez egy felelőtlen magatartás 

Gulyás kérdésre elmondta, mi sokszor elmondtuk, hogy azért tekintjük háborúpártinak a baloldalt, mert ők fegyvereket szállítanának. Ez egy felelőtlen magatartás - tette hozzá. Nekünk a kárpátaljai magyarokra is tekintettel kell lennünk - mondta a miniszter.  

"Semmilyen kvótát nem fogunk elfogadni" 

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy jó lenne, ha valóban fontos ügyekkel foglalkozna az Európai Bizottság elnöke. Semmilyen kvótát és elosztási mechanizmust nem fogunk végrehajtani - tette hozzá. 

"Ez nagyon felelőtlen magatartás volt" 

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a soroksári iskola vezetői tisztában voltak azzal, hogy az ingatlant elárverezték, ez egy nagyon felelőtlen magatartás. Mivel ez egy magániskola, ezért az állam nem sok mindent tud tenni, de segít a diákok beiskolázásában - tette hozzá.  

"Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ratifikáljuk a NATO-csatlakozásuka" Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Szőllősi György ügyéről: Ez egy nagyon barátságtalan gesztus 

Szőllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének amerikai vízumkérelmének a megtagadásáról azt mondta, ez egy nagyon barátságtalan gesztus.
 

Nem értjük, miért nem adták meg a vízumkérelmet az amerikaiak, illene közölni, hogy miért nem kapta meg a vízumot


- tette hozzá. 

Lesz nyugdíjkorrekció 

Ha a korábbi nyugdíjemelésnél magasabb az infláció, akkor annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet, és ennek alapján novemberben lesz nyugdíjkorrekció - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Ezt kell nézni gazdasági kérdésekben 

Gazdasági kérdésekben az kell nézni, hogy mi az ország érdeke, és ez nyereséges-e számunkra.
Nem örülünk annak, hogy Brüsszelből próbálják megmondani a magyar külpolitikát. 

Legalább részben térítsék meg a határvédelem ügyét 

A 2015-ös wilkommenskulturhoz képest ma már az Unióban is megjelenik a külső határvédelem ügye, és éppen ezért joggal merül fel, hogy legalább részben térítsék meg a hazai határvédelem ügyét - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. Egyre több ország áll ki határvédelem mellett - tette hozzá. 

Gulyás: Autósüldözés zajlik Budapesten 

A fővárosban drámaian romlott a közlekedési helyzet az elmúlt négy évben, a főpolgármester ésszerűtlen közlekedési korlátokat emel. Autósüldözés zajlik, ahol közellenséggé kell tenni azokat, akik autóval járnak. A fővárosi választóknak jövőre kell erről a politikáról dönteniük - mondta az Origo másik kérdésére. 

Szennyvíz engedése a Dunába: hivatalból indulhat eljárás 

Hivatalból indulhat eljárás, mivel a Fővárosi Csatornázási Művek engedett szennyvizet a Dunába - mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a fővárosban, a Római Partnál szennyvizet engedtek a Dunába és nem tájékoztatták sem a sportolókat, strandolókat . A hírek szerint Kiss László, Óbuda baloldali polgármestere a felelős. Elsőre is elborzasztó a történet - tette hozzá. 

Gulyás helyretette a félreértéseket Iványi Gábor kapcsán 

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Iványi Gábor egyházának 25 milliárd forintot fizetett ki 2010 óta a kormány. Csak 2023-ban 963 millió fizetett szocális ellátásra a kormány a Magyar Evangéliumi Egyháznak - tette hozzá. 

"Nem lehet egyszerre Horn Gyulának szobrot állítani, éltetni, és közben az orosz tankönyveket kritizálni" Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás: A baloldalnak nincs erkölcsi alapja megszólalni ebben 

A kormányinfón szóba került, hogy Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeket, erről Novák Katalin államfő tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel. – A magyar nemzetiségi nyelv használatát orvosolni kell. Szavak szintjén ez megtörtént, de kérdés, a gyakorlatban Ukrajna miként állítja helyre a jogsértő törvényt? – mondta a miniszter. Arra, miszerint Putyin hibának nevezte, hogy szovjet tankok rohanták le hazánkat 1956-ban, de orosz tankönyvek másról szólnak, Gulyás Gergely úgy reagált, az orosz elnök nyilatkozata mindenekelőtt üdvözölendő, de korábban Jelcin elnök is elítélte a szovjet beavatkozást. 

Jó lenne ha az orosz elnök szavai köszönnének vissza az orosz tankönyvekben. Ugyanakkor, a magyar baloldal képmutató ebben a kérdésben. Nem lehet egyszerre Horn Gyulának szobrot állítani, éltetni, és közben az orosz tankönyveket kritizálni, hiszen Horn is hasonló állásponton volt. A baloldalnak nincs erkölcsi alapja megszólalni ebben – szögezte le.

Ez nem növeli a költségvetési hiányt 

A költségvetési hiányt nem növeli, hanem csak az államadósságot, ha sikerül az államnak megvásárolnia a Budapest Airportot - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Gulyás: Közel állunk ahhoz, hogy jó hírt osszak meg 

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér állami megvásárlásáról úgy fogalmazott, Magyarország és a jelenlegi kormány álláspontja mindig az volt, a repteret nem szabad eladni. – A 2005. júliusi Gyurcsány-Orbán vitában is szó volt erről, az a jó, ha minimum többségi magyar tulajdonban van a reptér. Jól állunk – mondta, hozzátéve, amíg nincs kézfogás, nem mond részleteket, de közel állnak ahhoz, hogy jó hírt osszanak meg.  

Elmondta azt is Magyarország nem adja ki a hadköteles ukrán menekülteket, ezzel kapcsolatban nem is érkezett kérés ukrán részről, de a genfi egyezmény menekültekre vonatkozó része ezt nem is tenné lehetővé.

https://www.youtube.com/watch?v=7AKN-G88LvA

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.