Politika

Szijjártó Péter: A magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése (+videó)

Szijjártó Péter: A magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése (+videó)

2023. augusztus 26., szombat
Szijjártó Péter: A magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése (+videó)

A külügyminiszter beszédében több témát is érintett: többek között beszélt a magyar politika természetéről, az európai országok viszonyulásáról, azok megfelelési kényszeréről, az unió szankciós politikájáról, illetve a Magyarországi beruházások jellegeiről.

A magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte, hogy erős bizonytalanság tapasztalható a nemzetközi politikában, de Magyarország külpolitikai mozgástere széles, ugyanis az döntően attól is függ, hogy mi mit akarunk, mi mit szeretnénk. a mozgásteret alapvetően két tényező határozza meg, az egyik a földrajz, a másik, ami ennél is fontosabb, pedig az, hogy mi hazánk célja, és képes-e erre a kormány a saját nézőpontjából tekinteni kizárólag.

A nemzetközi politikában ugyanis még nagyobbak a hullámok, mint egy évvel korábban voltak, így most különösen fontos leszögeznünk, hogy a magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése. Ezt a természetét a magyar politikának pedig nem szabad engednünk korlátozni

húzta alá Szijjártó Péter.

Mi, magyarok nem tudunk és nem is akarunk más szemüvegén keresztül magunkra tekinteni

tette hozzá

Nincs a magyar külpolitikához hasonló legitimációja egyik országnak sem Európában - szögezte le.

Mint fogalmazott: Magyarországé a legnagyobb legitimációjú, legszuverénebb külpolitika Európában, amely kizárólag a magyar érdekeket helyezi előtérbe. 

A külgazdasági és külügyminiszter a következő tárgyalási pontban megjegyezte, hogy még a vezető európai országok is megfelelési kényszerrel lépnek fel az uniós tárgyalásokon, mert nincs akkora legitimációjuk, mint hazánknak.

A nemzetközi politika helyzetéről szólva Szijjártó Péter elmondta: új világrend van készülőben.

A lökdösődés, helyezkedés, nyugtalanság időszaka érzékelhető a külpolitikában

jegyezte meg.

Bírálta az Európai Unió háborús konfliktus kezelését és az erőltetett szankciós politikáját.

Az EU 11 szankciós csomagot fogadott el, de az orosz gazdaság továbbra sem ereszkedett térdre, és a háborúnak sincs vége. Ezért nevetik már ki mindenhol az európai szankciós politikát

mutatott rá a politikus.

Végezetül a magyar gazdaság egyediségéről ejtett szót a politikus. Megjegyezte, hogy hazánk az a hely, ahol találkoznak a keleti és nyugati vállalatok.

Két okból is sikeresnek mondható a magyar külpolitika.

Az egyik ok, hogy 1,5 éve sikeresen ki tudtunk maradni a szomszédunkban zajló háborúból, és Magyarország semmi olyat nem tett, ami a háború eszkalációját, vagy akár egyel több ember halálát okozta volna. És az egyetlen morálisan védhető álláspont – húzta alá a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.