Politika

Rétvári Bence: a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára

Rétvári Bence: a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára

2023. augusztus 2., szerda
Rétvári Bence: a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal.

Ez a szám a legmagasabb az elmúlt hat évből, és még tovább is növekedhet a pótfelvételi eljárás után. A tíz vagy húsz évvel ezelőtt felvett pedagógus hallgatók létszámához képest jóval többen nyertek felvételt. 2013-ban kilencezer, 2003-ban pedig ötezer diák folytatta tanulmányait pedagógia szakon.

"Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett"

- fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy "az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen"

Nem mindenki éli meg ezt sikerként azonban. A baloldali politikusok folyamatosan támadják az oktatási rendszert, illetve igyekeznek minél több fiatalt eltántorítani a szakmától.

"a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják.

A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság pont ennek az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak"

Az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni, mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket - tette hozzá.

 "Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés" 

- fejtette ki Rétvári Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.