Politika

Kormányinfó: Hatékony eszköz lett az emberek kezében az online árfigyelő

Kormányinfó: Hatékony eszköz lett az emberek kezében az online árfigyelő

2023. augusztus 24., csütörtök
Kormányinfó: Hatékony eszköz lett az emberek kezében az online árfigyelő

Nézettségi csúcsot döntött az idei tűzijáték

A kormányülésen elhangzott beszámolók alapján elmondható, hogy az idei augusztus 20-ai állami rendezvény lebonyolítása sikeres volt, minden idők legfényesebb tűzijátékát produkálva. Gulyás Gergely beszámolója szerint

minden eddiginél többen kísérték figyelemmel a rendezvényt a helyszínen és a közmédia közvetítésén keresztül.

Azonnali tűzszünet és béketárgyalás kell

Gulyás Gergely elmondta: a kormány ülésén értékelte a háború jelenlegi állását is. Kijelentette, ha nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, akkor a háború el fog húzódni. A front ugyanis az ukrán ellentámadás ellenére érdemben nem mozdult el, nincs változás, naponta százak, ezrek halnak meg.

Hangsúlyozta: a magyar kormányzat álláspontja változatlan:

azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség.

A háború kihat az európai és a magyar inflációra és a gazdasági növekedésre is – emelte ki a miniszter.

Reálbérnövekedés várható, akár októberben egy számjegyű lehet az infláció

A kormány azért küzd, hogy az idei éves infláció ellenére összességében reálbérnövekedés következzen be – közölte Gulyás Gergely. Az infláció legkésőbb decemberre, de akár októberre is egy számjegyű lehet.

Hatékony a GVH online árfigyelője

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online árfigyelőről szólva elmondta: a lényege az volt, hogy hatékony eszközt adjon az emberek kezébe, és árversenyt generáljon az üzletek között, ezáltal letörve az inflációt. Ez bekövetkezett, az elmúlt 2 hónapban a 62 termékkategóriában, 52 termék esetében 6,2 százalékkal csökkentek az árak.

Rekord az atlétikai világbajnokságon

A budapesti atlétikai vb-vel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: arra 60 ezernél is többen látogattak ki, az eladott jegyek száma meghaladja a 350 ezret.

A vb-re nevező sportolók száma rekordot döntött, ez is bizonyítja, hogy – szögezte le Gulyás Gergely – Magyarország valóban képes nagyszabású eseményeket megrendezni.

A főváros ellehetetleníti a mentők munkáját

A fővárosban látható, kerékpársávokat leválasztó karókkal kapcsolatos szakmai kritikákkal kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely felidézte:

eddig a főváros megelégedett azzal, hogy csak az autót használókat illesse megvetéssel, de ma már azok életét is megnehezíti, akik életeket mentenek,

így a mentősökét. A mentőautónak rendkívül gyorsan kell haladnia az életmentés érdekében, óriási felelőtlenség tehát a karók használata, amelyektől nem férnek el.

A miniszter szerint ha valaki gyűlöli az autósokat, akkor sem teheti lehetetlenné a mentőautók és a rendőrautók gyors haladását.

A magyar gazdák érdekeit tartja szem előtt a kormány

A sokszorosára emelkedett az elmúlt időszakban az ukrán gabona európai uniós importja, a háborút megelőző időszakhoz képest. Gulyás Gergely elmondta: korábban évi 40–50 ezer tonna import érkezett az ukrán gabonából és olajos magvakból, 2022-ben már 2 és félmillió tonna, 2023-ban éves szinten már 3 millió tonna áramlott-áramlik be.

Magyarország emiatt döntött a határaink ukrán gabona előtti lezárásáról – emlékeztetett a miniszter.

Nem vállalhatunk olyan kockázatot, ami a magyar mezőgazdaságot lehetetlen helyzetbe hozza

– tette hozzá.

Budapest, 2023. augusztus 24. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én. MTI/Máthé Zoltán

Gulyás: kik tudták megvásárolni a baloldalt?

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva – mely a Karácsony Gergely-vezette fővárosi önkormányzat Soros-alapítvány általi támogatására irányult – hangsúlyozta: ha a főváros külföldről kap támogatást, akkor fontos az átláthatóság és az, hogy elszámoljanak a pénzzel.

Amennyiben a pénz a baloldal támogatására folyt el, akkor ez az elszámolás még nem történt meg

– emelte ki a miniszter, aki szerint a jelenség nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. A miniszter azt reméli, a végén mindenki megtudhatja, hogy „kik tudták megvásárolni a magyar baloldalt”.

Baloldali támadások a nemzeti ünnep ellen

A baloldal augusztus 20-ai ünnepségek ellen indított, összehangolt baloldali támadásokkal kapcsolatban kérte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét az Origo munkatársa. Gulyás Gergely szerint ugyan az „összehangoltságon” még van mit javítani, de azzal az állásponttal ért egyet, hogy

augusztus 20-a egy át nem politizált nemzeti ünnep,

amiben eddig mindig közmegegyezés volt – az lenne a jó, ha ezt meg tudnánk őrizni – emelte ki.

A főváros baloldali vezetése ellenségnek tekinti a nagycsaládokat

A küszöbön álló tanévkezdéssel minden eddiginél nagyobb közlekedési káoszra lehet számítani a fővárosban a kihelyezett karók és a Lánchíd lezárása miatt. Az ezzel összefüggő Origós kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

Karácsonyék olyan szabályokat hoznak, hogy azok miatt, aki még hajlandó autóba ülni, egyre inkább meggondolja, hogy megteszi-e.

A korábban 30–40 perces utakból mára másfél–kétórás utak lettek, „ez helytelen”. A nagycsaládosok helyzetére kitérve a miniszter azt mondta: lehetetlen több gyermeket tömegközlekedéssel iskolába-óvodába, bölcsődébe vinni reggelente, vannak tehát családok, amelyek esetében megkerülhetetlen az autóhasználat.

Nem helyes, hogy a főváros őket ellenségnek tekinti

– szögezte le. 

Megérkezett az első Leopard A7-es

Gulyás Gergely komoly gazdaságpolitikai sikernek nevezte azt, hogy a magyar kormány már háború előtt megállapodott arról, hogy Magyarországra települ a legnagyobb német hadiipari cég. Kitért arra is, hogy megérkezett az első Leopard A7-es páncélos hazánkba, amely a kiképzéseket segíti majd.

Prigozsin halála: nem valószínű destabilizáció

A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatban a magyar kormánynak sem hivatalos álláspontja, sem bővebb információja nincs – derült ki a Kormányinfón. Gulyás Gergely ugyanakkor úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy az eset destabilizációt vonna maga után.

Várhatóan jó szezont zárnak a Balatonnál

Gulyás Gergely az idei balatoni turisztikai szezonnal kapcsolatban jelenleg sem kirobbanó sikert, sem kudarcot nem tud kiemelni. A 2023-as szezon a 2019-es kiemelkedően jó évet várhatóan eléri, vagy akár meg is haladhatja.

Gulyás Gergely: az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik

Magyarország meg akarja hosszabbítani az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos korlátozásokat. A döntésünk szinte biztos meg fog egyezni a lengyelekével.

Az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik, a távolabb fekvő országok pedig ezt tétlenül nézik

– mondta Gulyás Gergely.

A kormányinfó itt nézhető vissza:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.