Politika

Ceglédi Zoltán: Pressman úr, ugyan váltson már szót olyannal is, akit nem az ön kormánya fizet

Ceglédi Zoltán: Pressman úr, ugyan váltson már szót olyannal is, akit nem az ön kormánya fizet

2023. augusztus 1., kedd
Ceglédi Zoltán: Pressman úr, ugyan váltson már szót olyannal is, akit nem az ön kormánya fizet

Mint arról a délelőtt folyamán beszámoltunk, az Egyesült Államok mondvacsinált, a valóságtól teljesen elrugaszkodott okra hivatkozva korlátozza minden magyar állampolgár vízumsemlegességét.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól"

- közölte azóta a Belügyminisztérium. Azonban mint írták, Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. „Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya" - tették hozzá.

AMERIKAI BÜNTETÉS – DE KIK MIATT?

- tette fel a kérdést közösségi oldalán Ceglédi Zoltán, politikai elemző, Donáth Anna egykori tanácsadója.

Bejegyzésében ismertette, hogy az Egyesült Államok korlátozást jelentett be a magyar állampolgárok vízummentes beutazását illetően: az ezt biztosító Electronic System for Travel Authorization (ESTA) érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes, amelyet a határon túli, magyar állampolgárok jelentette „biztonsági kockázattal” indokoltak. Az USA szerint a magyar kormány „nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat”.

Ceglédi Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a sajtó jelentős része elsiklott azon "apróság" felett, hogy

A Magyarországon kívül született magyar útlevéllel rendelkezők nem jogosultak az ESTA-ra, és az Egyesült Államokba való beutazáshoz érvényes vízumra van szükségük.”

- olvasható az amerikai nagykövetség honlapjára kitett közleményben.

ÉRTITEK? Tehát az amerikai kormány tudja, hogy a határon túli magyarokat eleve kizárta ebből a kedvezményből, így vissza se tudnak élni vele, hisz nekik mindenképpen vízum kell – de mégis korlátozza az anyaországi magyarok utazását is."

Hogy mi történhetett? - tette fel következő kérdését.

A jelek szerint Mr. Pressman ismét megkérdezte ugyanazt a féltucat magyarországi NGO-t, akiket szokott, hogy na, milyen lenne egy jó kis odabaszós szankció, mire ők szokás szerint saját helyzetükből kiindulva azt mondták, hogy "hát, ha macerásabb lesz Amerikába kijutni, attól majd sokan felmérgednek az Orbánra", sőt "mondjuk azt, hogy ez a határon túli bűnöző magyarok miatt van".

- fogalmazott a politikai elemző, aki úgy véli „a következő napokban jó eséllyel tele fogják írni az ellenzéki sajtót azzal, hogy micsoda csapás, az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes, na, micsoda szégyen magyarnak lenni és Orbán mindjárt bukik. Meg is osztja majd az ellenzéki buborék. Fenti szereplőkben pedig az a közös, hogy a magyarok azon elenyésző kisebbségéhez tartoznak, akik az Egyesült Államokba szoktak járni konferenciázni, továbbképzésre, utasításért vagy dollárgurigázásra. Sőt, már az is törpe kisebbség, akik egyáltalán jártak már ott. Nem ők a zöm, nagyon nem, sőt. És hiába győzködöm őket, hogy a tömegélmény ma az, hogy drága a krumpli meg a vaj - neki a biopiacon meg a Culinarisban ez tökmindegy. Hiába győzködöm, hogy az emberek a vonalbezárásokra, a vonatok megszüntetésére dühösek, ha neki a fő közlekedéspolitikai ügye, hogy a Lánchídon menjen-e autó.”

Ettől függetlenül Ceglédi Zoltán nem tartja kizártnak, hogy ebből a vízumszigárítási ügyből felépül valami az ellenzéki oldalon, de feltenne rá egy nagyobb összeget, „akár Perjés Gábor egytizenkilenced banki sétáját is”, hogy a Fidesz-kommunikáció fog hasznot húzni a helyzetből.

Gondolatait pedig azzal zárta:

Ön pedig, kedves Pressman úr, ugyan váltson már szót olyannal is, akit nem az ön kormánya fizet. Tévinformációkat és teljes ostobaságokat üzen haza."

Borítókép: Ceglédi Zoltán Facebook oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.