Politika

Törvényességi felhívások sorát kapja a vásárhelyi közgyűlés

Törvényességi felhívások sorát kapja a vásárhelyi közgyűlés

2023. július 15., szombat
Törvényességi felhívások sorát kapja a vásárhelyi közgyűlés

Az elmúlt években rengeteg törvényességi felhívást kapott a hódmezővásárhelyi közgyűlés a kormányhivataltól. Tíz hónap jogsértés után például második nekifutásra sikerült csak szabályosan megválasztani a pénzügyi bizottság elnökét.

Gyöngyösi Ferenc, miután 2022 júniusában alpolgármester lett, lemondott a pénzügyi bizottság elnöki posztjáról, helyette Gyutay Katalint választotta meg a Márki-Zay Péter polgármestert támogató többség, aki így két bizottság elnöke is lett, az ügyrendié és a pénzügyié. Ezzel a közgyűlés a saját szabályát rúgta fel. 2021-ben ugyanis módosították a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), ami szerint egy képviselő több bizottság tagja is lehet, de elnöke csak egynek.

A kormányhivatal emiatt törvényességi felhívással élt a közgyűlés felé. Gyutay Katalin májusban lemondott a pénzügyi bizottság elnöki pozíciójáról, helyette Fejes Pétert választották meg. A kormányhivatal újabb törvényességi felhívást tett, mert Fejes Péter megválasztásakor nem volt meg a minősített többség.

Másik törvényességi felhívással is élt a kormányhivatal, amely szerint amíg Gyutay Katalin szabálytalanul két bizottság elnöki tisztét is ellátta, a pénzügyi bizottság minden olyan döntése, amelyet átruházott hatáskörében és saját szervezete kialakítása körében hozott, érvénytelen. A törvényességi felhívás szerint ezeket az előterjesztéseket újra kellene tárgyalni, például a költségvetést is.

Meglehetősen rosszindulatú keresettel állunk szemben, amelynek van igazságalapja, a mi szakértőink nem kellő körültekintéssel jártak el az elmúlt időszakban

 – kommentálta Márki-Zay Péter, aki szerint, hogy Gyutay Katalin elnök volt, vagy nem, az érdemben nem befolyásolta a döntéseket, mert ezzel nem okoztak senkinek semmilyen kárt.

Benkő Zsolt, fideszes képviselő hozta a közgyűlésen nyilvánosságra, hogy 2022 szeptemberétől 2023 áprilisáig a pénzügyi bizottságnak 202 döntése volt. 58 olyan, amelyet kötelezően kellett meghoznia, illetve 22 döntést átruházott hatáskörben. Benkő Zsolt a 80 döntésről közérdekű adatigényléssel tájékoztatást kért. 

A közgyűlési többség végül határozatba foglalta, hogy megtárgyalta a kormányhivatal javaslattételét, de „a törvényességi felhívásában foglaltak maradéktalan betartására tekintettel nem fogadja el, mert a javaslattétel elfogadása esetén a fenti számú törvényességi felhívásában foglaltakkal ellentétes intézkedés kerülne végrehajtásra.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.