Politika

Szijjártó Péter: kiemelt stratégiai cél a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztése

Szijjártó Péter: kiemelt stratégiai cél a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztése

2023. július 3., hétfő
Szijjártó Péter: kiemelt stratégiai cél a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztése

A magyar kormányzati külpolitika egyik fő célja a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok fejlesztése, mivel a két országot több dolog köti össze, mint ami elválasztja – idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, miután szlovák kollégáját fogadta hétfőn Budapesten.

Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb határszakasza, a szomszédos államok közül Szlovákia hazánk legfőbb kereskedelmi partnere, illetve jelentős magyar közösség él Szlovákiában – sorolta.

Emlékeztetett arra is, hogy míg 2010-ben csak 22 határátkelési pont volt a két ország között, idén ezek száma 40-re nő. 

Ez jelentős előrelépés és praktikus kifejeződése mindannak, amiről akkor beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy több minden köt minket össze, mint ami elválaszt

– fogalmazott.

„Éppen ezért tehát Magyarországon a külpolitikának mindig egy stratégiai céljának kell lennie, hogy a két ország közötti kapcsolatokat fejlesszük” – tette hozzá Szijjártó, aki hangsúlyozta, hogy 

Közép-Európa „sorsközösségként” hasonló kihívásokkal néz szembe a biztonság, az energiaellátás és a migrációs nyomás terén.

Az első témáról közölte, hogy Magyarország július elsejétől részt vesz a légtérvédelmi feladatok ellátásában Szlovákiában, rotációs alapon. 

Minél inkább biztonságban van Szlovákia, annál inkább biztonságban vagyunk mi is, ez fordítva is így van

– mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.