Politika

Gulyás Gergely: a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikerült megőrizni az ország biztonságát

Gulyás Gergely: a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikerült megőrizni az ország biztonságát

2023. július 9., vasárnap
Gulyás Gergely: a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikerült megőrizni az ország biztonságát

Gulyás Gergely elmondta,

az előző kabinet 2018-as hivatalba lépése óta számos változás történt a világpolitikában és a gazdaságban, teljesen más kihívásokkal kellett szembesülnie a 2022-ben megválasztott kormánynak, mint négy évvel korábban.

Kifejtette, a Magyarország számára még 2016-ban kezdődő kedvező külpolitikai tendenciára erősített rá 2017-ben Donald Trump amerikai elnökké választása, a kiváló V4-es együttműködés, az Európai Unió vonatkozásában pedig a nagyobb országokkal - elsősorban Németországgal - ápolt viszony, ezen országok vezetése ideológiailag közelebb állt Magyarországhoz, mint amennyire igaz ez a jelenleg hasonló hivatalt betöltőkre.

Ezt a helyzet alapvetően változott meg 2020-ban a koronavírus-járvánnyal, majd az ukrán háborúval, illetve annak minden gazdasági hatásával és bizonytalanságával - értékelt a miniszter, hozzátéve, ez jelentősen érintette a kormányzás "mindennapi feladatait" és azokat a terheket, amelyeket viselnie kell az országnak.

Arra a moderátori felvetésre, miszerint a nyugati országok rendszeresen szóvá teszik Magyarország különvéleményét több fontos, egyetértést elváró ügyben, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a különvélemény habitus kérdése, de ennél fontosabb, hogy az elmúlt években az európai és világpolitikában olyan változások következtek be, amelyek nem voltak kedvezőek a magyarok számára.  

Kezdődött a Joe Biden győzelmét hozó amerikai elnökválasztással, majd Csehország és Szlovákia megválasztott új vezetése a visegrádi négyek együttműködésén is gyengített, ehhez jött a jobboldalon belül azonos értékvilághoz tartozó pártokat és pártszövetségeket is megosztó orosz-ukrán háború megítélése, valamint az Oroszországhoz fűződő viszony - sorolta a miniszter.

"Ezeknek az együttes következménye az, ami miatt - részben úgy tűnik, részben pedig meg is felel a valóságnak - ma kevesebb szövetségesünk van, mint öt-hat évvel ezelőtt"

- fogalmazott a miniszter.

Hozzáfűzte, ez a folyamat vissza is fordulhat, jó példa erre Olaszország, ahol a kormányváltás konzervatív pártok győzelmét hozta.

Hangsúlyozta,

ebben az összevetésben Magyarország számára kulcskérdés a lengyelországi választás, amelynek fontosságát csak a hazai voksolásokkal lehet összehasonlítani.

"Nekünk a mostani lengyel választás eredménye sokkal fontosabb, mint mondjuk a magyar európai parlamenti választás eredménye" - jelentette ki Gulyás Gergely, hozzáfűzve, bízik abban, hogy az Európai Unión belül idővel több szövetségese lesz az országnak.

A miniszter kifejezte reményét, hogy az orosz-ukrán háború ügyében a kormány határozott álláspontja idővel többségi nézőponttá fog változni Európában is, csakúgy, mint a migráció 2015-ben még teljesen egyedülállónak és "ortodoxnak tartott" magyar felfogása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.