Politika

Fejleszteni kell Szegedet, hiszen ez az egész régió érdeke

Fejleszteni kell Szegedet, hiszen ez az egész régió érdeke

2023. július 3., hétfő
Fejleszteni kell Szegedet, hiszen ez az egész régió érdeke

A kormánybiztos már korábban elmondta, hogy Szeged a szíve közepe, és ezért is megtesz mindent a város fejlesztése érdekében. Külön kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem fejlesztését teljes mértékben támogatja. Idén június végén Bányai Gábor kormánybiztos megállapodást kötött több felsőoktatási intézménnyel is, annak érdekében, hogy a fiatalok magas szintű oktatást kapjanak, kiváló szakemberekké váljanak és helyben tudják kamatoztatni tudásukat. Tavaly nyáron azt tűzte ki célul, hogy a megyeszékhely felnőjön Arad és Temesvár mellé.

Elmondta, hogy több beruházási elképzelés is terítéken, de az Unió nem nyújt segítséget:

"Mintegy 500 pályázatból választottuk ki ezeket a beruházási elképzeléseket, figyelembe véve a polgármesterek és a helyiek igényeit, kéréseit.

Mivel továbbra sem érkeznek uniós fejlesztési források, ezért csakis önerőből, hazai forrásokból lehet valóra váltani az elképzeléseket. Ugyanakkor a hazai építési törvény kimondja, hogy csakis azokat a pályázatokat lehet támogatni, amelyek rendelkeznek kiviteli tervekkel, viszont ezek elkészítéséhez forrásra van szükség, így most ennek az összegnek az elkülönítésére várunk."

Ennek ellenére önerőből számos eredményt sikerült már elérni a gazdaságfejlesztési zónán belül. Ebből több beruházás közvetlenül Szegedet érinti:

"Az egyik legfontosabb a vízvisszapótlás, hiszen a csapadékhiány mindhárom vármegyében problémát okoz, megnehezíti a mezőgazdaságból élők dolgát.

Tehát ugyanolyan fontos a Homokhátságnak, mint Békés vármegyének. Jelenleg ott tartunk, hogy hamarosan döntés születhet olyan beruházásokról, melyekre 30-40 éve várnak a régióban élők, és amelyek a vízvisszapótlást segítik. De szintén a zóna részeként kezdődhetett el Szegeden a Science Park építése, és ugyanígy a zónán keresztül alakítjuk át ipari parkká a Pick Zrt. területét."

A szomszédos kapcsolatok fejlesztésével sem tétlenkednek. A Szeged-Szabadka vasútvonal építése kimondottan jó tempóban halad, és emellett a Szeged-Belgrád útvonal munkálatai is nagyban folynak:

"A magyarországi részen is folyamatban vannak a munkálatok, míg a másik oldalon jelenleg Szabadka és a határ között zajlik az építkezés. Több vasútvonal építését láttam már, de úgy vélem, hogy ez mindegyiknél gyorsabban halad. Jövő karácsonyra kell elkészülnie a kivitelezésnek, az pedig a hatóságokon múlik, hogy 2025-ben mikorra kapja meg a szükséges engedélyeket a vasútvonal."

Végül kimondottan Szegedről és az itteni fejlesztésekről értekezett Bányai Gábor:

"Úgy gondolom, hogy Szegednek erősebb gazdasági lábakra van szüksége, ezen dolgozunk jelenleg is.

A két nagyváros, Arad és Temesvár megelőzte ebben a versenyben, és Szabadka is egész erős lehetne, ha nem egy unión kívüli országnak lenne a része. A régiót tekintve Kecskemét mindenkit megelőzött, de Gyulának is jó lehetőségei vannak a turizmussal és az Airbus-üzemmel.

Tehát nagyon fontos, hogy Szegednek erősítsük, fejlesszük az iparágát, hiszen az az egész régiónak jó, de a városnak különösen, hiszen az önkormányzat többletbevételhez juthat, miközben ezrével jönnek létre új munkahelyek.

Mindehhez pedig a Szegedi Tudományegyetem kiváló humánerőforrást biztosít."

(via: delmagyar.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.