Politika

Eljárást indított a NAV Karácsonyék kampányfinanszírozási botrányában

Eljárást indított a NAV Karácsonyék kampányfinanszírozási botrányában

2023. július 7., péntek
Eljárást indított a NAV Karácsonyék kampányfinanszírozási botrányában

Elrendelték a nyomozást a Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügy előzménye, hogy egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni.

A főpolgármester azzal védekezett, hogy „mikroadományokból" jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát. Az sem mellékes körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

A Magyar Nemzet korábban górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.

Közben azOrigó és a Magyar Nemzet pénteki cikkeikben arról írtak, hogy pénzmosás is állhat Karácsony Gergelyék félmilliárd forintos kampánypénze mögött, amelynek eredetére a mai napig képtelen hitelt érdemlő magyarázatot adni a főpolgármester.

Karácsony Gergely tegnap, a mozgalom finanszírozási botrányával összefüggésben az Indexnek határozottan állította, nem lát benne jogszerűségi problémát, persze azt gyorsan hozzátette, hogy számít vizsgálatokra. „Nyilván lesznek vizsgálatok, halleluja, legyenek!” A főpolgármester azt is mondta, nem tudja,kiktől kapta azt a bizonyos félmilliárd forintnyi támogatást, mivel az „mikroadományokból" gyűlt össze.Arra a kérdésre, hogyelhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: „Csak így gyűlhet össze.” Szerinte az eurófizetések is gazdag magyar emberektől származnak, amiket „nagy ládikákba” dobtak be. Megemlítette azt is, hogy Perjés Gábor a kampányrendezvényeken összegyűjtött pénzt fizette be, ami szerinte teljesen jogszerűen zajlott. Karácsony azt is állította, hogy az „adománygyűjtő rendezvényeken” azért nem vett részt, mert nem is akarta tudni, hogy ki az, aki pénzügyileg támogatta.

Borítókép: MTI / Illyés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.