Politika

A bajor miniszterelnök szerint szigorúbban kell ellenőrizni a német határokat

A bajor miniszterelnök szerint szigorúbban kell ellenőrizni a német határokat

2023. július 9., vasárnap
A bajor miniszterelnök szerint szigorúbban kell ellenőrizni a német határokat

A konzervatív német Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusának nyilatkozata a Bild című német lap vasárnapi számában jelent meg. Ebben kijelentette: 

"minden országnak, amelynek külső (uniós) határai vannak, követnie kellene a mi határrendészeti példánkat, továbbá a szövetségi kormánynak is fokoznia kellene a határellenőrzést".

Bajorország, amely a legnagyobb területű német tartomány Ausztriával, Csehországgal és Svájccal határos.

Söder példának állította a bajor határőrséget, amely nyolcvanezer gyanúsítottat fogott el, "köztük embercsempészeket, kábítószer-kereskedőket és más súlyos bűnözőket".

A belső határellenőrzést feleslegessé tevő Schengen-övezetben, amelyhez 26 európai ország tartozik, az elmúlt években több tagállam élt a határellenőrzés ideiglenes bevezetésének lehetőségével, de jelenleg nincs állandó személyellenőrzés a határokon.

Németország 2015 ősze óta végez ellenőrzést az Ausztriával közös bajor határon, miután a balkáni útvonalon menekültek és más migránsok tízezrei jutottak el Görögországból Nyugat-Európába. De az ilyen ellenőrzést csak a szövetségi belügyminiszter rendelheti el és terjesztheti ki, az egyes tartományok nem.

A tartományi belügyminiszterek legutóbbi ülésén heves vitát váltott ki, hogy egyes miniszterek a német-lengyel és a német-svájci határon is követelték az ideiglenes ellenőrzés bevezetését. 

Armin Schuster szászországi belügyminiszter például azt követelte, hogy a belső határellenőrzést igazítsák a mostanra kialakult helyzethez, vagyis a bajor gyakorlatot alkalmazzák más tartományokban is. Szászország Lengyelországgal és Csehországgal határos.

Schuster rámutatott, hogy mintegy 

három hónapja majdnem kétszer annyi illegális bevándorlót észleltek a lengyel határon, mint az osztrákon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.