Politika

Újabb részletek derültek ki az ellenzéki kampányfinanszírozásról

Újabb részletek derültek ki az ellenzéki kampányfinanszírozásról

2023. június 26., hétfő
Újabb részletek derültek ki az ellenzéki kampányfinanszírozásról

Feloldották a titkosítását annak a dokumentumnak, ami a 2022-es választások külföldi befolyásolásáról szól - írta meg az Index.

A dokumentum következtetései közt szerepel, hogy a rendelkezésre álló adatok feldolgozása, elemzése és értékelése alapján a tavalyi országgyűlési választásokon elindult egységes ellenzék támogatását egy ,,koherens működési modell szerint tevékenykedő, az adatbázis-építésben, az adatgyűjtésben, a kampánytechnológiák alkalmazásában, valamint jogi és kampánytanácsadásban jártas, erre specializálódott, profitorientált, innovációs ökoszisztéma végezte."

Arról is írnak a dokumentumban, hogy a zártan működő rendszert politikai nézetek határozzák meg, és mindez ,,alapvető jellemzője az ökoszisztéma egészének és egyes szereplőinek egyaránt.”

A zárt jellegre példaként megemlítik, hogy az amerikai források eloszlatásának egy részében érdekelt személyi kör ugyanazon céllal, de más formában már a 2014-es választások alkalmával is megjelent a NED támogatásával.

Az érdekeltségek aktuálisan a Bajnai Gordon nevéhez fűződő DatAdat-csoporthoz köthetők.

A jelentés arra is kitér, hogy az érintett külföldi szervezetek a tavalyi választási támogatások mellett a hazai civil szférában is megjelennek, továbbá egyes média finanszírozók között is.

Kiemelik, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot az jelenti, ha olyan szereplők dönthetnek Magyarország sorsáról, akik jelentős részben külföldi támogatásokból tehetnek szert a választók támogatására, miközben döntéseikkel nem feléjük, hanem a forrásokat biztosító szervezetek, személyek, érdekcsoportok felé van elszámolásuk.

A Karácsony Gergely ellenzéki előválasztási kampányát támogató 99 Mozgalom Egyesületről a jelentés úgy fogalmaz, hogy több mint 616 és fél millió forint értékben rendelt meg szolgáltatásokat a DatAdat Professional Kft.-től annak számlaforgalmi adatai alapján.

Korábbi értesüléseik szerint a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt az eddigi vizsgálatok alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesülhetett az Állami Számvevőszék megállapításai szerint. A büntetés pedig akár 3,2 milliárd forint is lehet.

A levél egyelőre csak tervezet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a büntetést ténylegesen ki is szabják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.