Politika

Új naperőművet épített az MVM Szegeden

Új naperőművet épített az MVM Szegeden

2023. június 28., szerda
Új naperőművet épített az MVM Szegeden

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MVM Csoport által létesített új naperőmű átadásán elmondta: a kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy a háború árnyékában, a brüsszeli szankciók nyomása alatt is garantálni tudja azt az energiabiztonságot, amelyre a gyárak, a cégek működéséhez, a munkahelyek megmaradásához, a családok biztonságos életéhez szükség van.

- Az ukrajnai háború és az arra adott szankciók következtében nagyon nehéz energiahelyzet alakult ki, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenedését - jelentette ki a kormányszóvivő Szegeden. Fontos célnak nevezte, hogy az energiabiztonság mellett a kormány fenn tudja tartani a rezsicsökkentést, és közben meg tudjon felelni a klímapolitikai céljainak is. Ezért a kormány kiemelt szerepet szán a napenergiának.

Kiemelte: ennek tükrében a kabinet egyebek mellett a hálózatfejlesztések és a tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését.

Szentkirályi Alexandra ismertette: a magyar villamosenergia-mixben a napenergia aránya a világon a hatodik, Európában pedig a harmadik legmagasabb. Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal (MW) bővült a beépített napenergiából származó teljesítmény. A nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített kapacitása meghaladta a 3000 megawattot, a háztartási méretű kiserőművek száma pedig tavasszal felülmúlta a 200 ezret.

Bilinszky Péter, az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója a beruházást bemutató szerdai rendezvényen elmondta, az új, 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőmű 9,5 milliárd forintból épült meg. A költségeiből 3,6 milliárd forintot fedezett európai uniós és hazai támogatás.

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén épült meg az Optimum Solar Zrt. kivitelezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.