Politika

A tavalyi választások előtti nagygyűlését is a guruló dollárokból finanszírozhatta a baloldal

A tavalyi választások előtti nagygyűlését is a guruló dollárokból finanszírozhatta a baloldal

2023. június 24., szombat
A tavalyi választások előtti nagygyűlését is a guruló dollárokból finanszírozhatta a baloldal

2022. március 15-én, a nemzeti ünnepen úgynevezett „kormányváltó nagygyűlést” szervezett a baloldal, ám az ezzel járó költségek mindössze egytizedét vállalták a pártok – erre a tényre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzenek az Állami Számvevőszék részjelentését bemutató cikksorozatának legújabb része.

 A közel 400 millió forintba kerülő (!) kampányeseményt 90 százalékban nem a pártok fizették, vélhetően ez a pénz nagyrészt külföldről érkezhetett.

Az Állami Számvevőszéknek a Magyar Nemzet birtokába került részjelentése szerint „buszos személyszállításra” nem kevesebb, mint 140 millió forintot költött a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlés” érdekében a baloldal, méghozzá a Datadat nevű, Bajnai-körbe tartozó cég, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A Mandiner idén áprilisban, egy évvel a 2022-es választás után tárta fel először, hogy vélhetően döntően külföldi pénzből buszoztathatták a baloldali tüntetők egy részét.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy az ellenzék által kormányváltónak nevezett nagygyűlés összesen 383 173 914 forintba, azaz közel 400 millió forintba (!) került, amelyből mindössze 39 737 351 forintot, azaz a teljes költségek nagyjából egytizedét fizették baloldali pártok, így az LMP, a Jobbik és a DK. Furcsa, hogy éppen ezen pártok tagadják tavaly óta következetesen, hogy tudomásuk lett volna a baloldalhoz beérkező külföldi forrásokról.

A három említett formáció egyébként a „rendezvénybiztosítási és őrzési feladatokat”, a „rendezvénytechnika biztosítását” és a „rendezvény dekorációs feladatait” állta. Ezek szerint ők abban a hitben voltak, hogy a buszoztatástól a fellépőkig, a kampánytárgyaktól a hangosításig, a rendezvényszervezéstől a szétosztott kiadványokig a rendezvény kapcsán minden ingyenes volt. A jogszabályok szerint egyébként kampányidőszakban a pártok nem fogadhatnak el tiltott támogatásokat jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, illetve más államtól, külföldi szervezettől, nem magyar állampolgár magánszemélytől sem.

https://szegedma.hu/2023/06/allami-szamvevoszek-a-hatparti-osszefogas-a-kampanyra-koltotte-el-a-gurulo-dollarokat

A költségek nagyjából 90 százalékát a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom (69 százalék), illetve egy bizonyos gazdasági társaság finanszírozott (21 százalék), ez pedig egyéb sajtóinformációk szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz, tehát Gyurcsány Ferenc volt munkatársaihoz köthető Datadat Professional nevű vállalkozás.

Ami az egyéb tételeket illeti, az említett gazdasági társaság a buszos személyszállításon túlmenően „előadóművészeti tevékenység” jogcím alatt is kifizetett 23,7 millió forintot. A rendezvényen Burján Orsolya énekes, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész, illetve a „Hatalom a Népé” című kampánydal előadói léptek fel az ellenzéki politikusok és Donald Tusk mellett. A részjelentésből nem derül ki, hogy pontosan mely előadók kaptak pénzt, illetve értelemszerűen az sem, hogy pontosan mennyit. A Datadat említett cége mindenesetre további 5,5 millió forintot rendezvénytechnikai szolgáltatásra is kifizetett.

A költségek több, mint kétharmadát viszont a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom állta. Az ÁSZ részjelentése szerint a Márki-Zay-féle mozgalom „rendezvényszervezés, buszbérlés, hangosítás” jogcímen 137,8 millió forintot, „buszos személyszállításra” további 89 millió forintot, „kampánytárgyak készítése” céljára 32,2 millió forintot, „casting, szereplő közvetítés” címen 1,7 millió forintot, a Bödőcs Tibor által a kampányban propagált baloldali kampányújságra, a „Nyomtass Te Is!” című kiadványra pedig több mint 1,6 millió forintot fizettek ki. Márki-Zay mozgalma végül mindösszesen több mint negyedmilliárd forintot, egészen pontosan 262 477 097 forintot fordított az ellenzéki március 15-ei rendezvényre kapcsolódó kiadásokra.

A Magyar Nemzet cikkét teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.