Politika

Visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást az Állami Számvevőszék

Visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást az Állami Számvevőszék

2023. május 19., péntek
Visszautasítja a politikai nyomásgyakorlást az Állami Számvevőszék

AzÁllami Számvevőszékvisszautasít minden olyan nyilatkozatot, amelyek a tényekkel ellentétes tartalommal, a politikai nyomásgyakorlás eszközével próbálják befolyásolni az ÁSZ független, szakmai tevékenységét - reagált azÁllami Számvevőszékaz Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága május 16-iki látogatását követően megfogalmazott kritikájára.

Monika Hohlmeier, az EP hattagú delegációjának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján egyebek mellett kifogásolta, hogy azÁllami Számvevőszéknem tudott tájékoztatást adni a korábban kifogásolt európai pénzek sorsáról.

Az ÁSZ csütörtöki közleményében megjegyezte, az EP delegációja úgy nyilatkozott az uniós forrásokat érintő számvevőszéki gyakorlatról, hogy az ezen témában jelenleg zajló vizsgálatok, azok folyamata, módszertana, a vizsgálatokat érintő digitalizációs és kockázatelemzési fejlesztések egyáltalán nem érdekelték, ezzel kapcsolatosan egyetlen kérdést sem intéztek az ÁSZ vezetéséhez.

Látogatásuk alkalmával kizárólag a jelenlegi vezetés hivatali idejét megelőző időszak számvevőszéki gyakorlatára voltak kíváncsiak és az ÁSZ elnökétől a korrupciós helyzet általános, személyes értékelését, szakmailag alá nem támasztható következtetések megfogalmazását, egyfajta politikai nyilatkozatot vártak - írták.

"Az ÁSZ történetében példátlan az is, hogy az EP delegációjának tagjaként a kampányfinanszírozás vizsgálatával érintett párt, a Demokratikus Koalíció képviselője személyeskedő támadást intézett a pártját éppen vizsgáló számvevőszék elnöke ellen, ezzel próbálva befolyásolni a többi EP képviselőt, illetve politikai nyomás alá helyezni a függetlenÁllami Számvevőszéket" - fogalmaztak.

"Az EP politikusaiból álló delegáció tagjai a megbeszélés tárgya szempontjából releváns információkat nem hallgatták végig, a prezentációt félbeszakították. A küldöttség tagjainak kérdései ezt követően vagy az uniós forrásokat nem érintő témák mentén fogalmazódtak meg" - kifogásolta az ÁSZ.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.