Politika

Navracsics Tibor id. Martonyi János munkásságára emlékezett

Navracsics Tibor id. Martonyi János munkásságára emlékezett

2023. május 5., péntek
Navracsics Tibor id. Martonyi János munkásságára emlékezett

A második világháború után a kialakuló magyar kereszténydemokrácia ott volt Európa élvonalában, és ebben nagy szerepet játszott id. Martonyi János munkássága is - jelentette ki a területfejlesztési miniszer pénteken Szegeden.

Navracsics Tibor az id. Martonyi János életpályája és munkássága előtt tisztelgő emlékülésen elmondta: az 1946-ban kiadott Kereszténység és demokrácia című kötet - amelyben megjelent id. Martonyi János A szabadságjogok című tanulmánya is - az "ébredő és éppen virágozni kezdő magyar kereszténydemokrácia egy egészen kivételes írása".

A kötet lehetővé tette, hogy két olyan téma kerüljön elő és váljon a politikai viták középpontjává, amely korábban marginális jelentőségű volt: a demokrácia megkerülhetetlensége és összeegyeztethetősége a katolikus és protestáns társadalmi tanítással, illetve a szabadságjogok kérdése - ismertette Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor közölte, önmagában a tanulmány mind az elméletiségét, mind pedig a gyakorlati perspektíváját tekintve alapvetően hozzájárul nemcsak a magyar alkotmányos fejlődéshez, hanem a magyar kereszténydemokrácia szemléletének formázásához is.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.