Politika

Jövő júniusban lehet az EP- és önkormányzati választás

Jövő júniusban lehet az EP- és önkormányzati választás

2023. május 17., szerda
Jövő júniusban lehet az EP- és önkormányzati választás

A svéd EU-ügyi miniszter levele alapján várhatóan 2024. június 6. és 9. között tarthatják az Európai Parlamenti választásokat, ami Magyarországon egyben az önkormányzati választások időpontja is lesz.

Az Euractiv cikke nyomán a Portfolio számolt be róla, hogy 2024. június 6. és 9. között tarthatják az európai parlamenti választásokat - legalábbis ez derül ki abból a levélből, melyet Roberta Metsola parlamenti elnöknek írt a svéd EU-ügyi miniszter.

Az indoklás mögött az állhat, hogy a tagállamok nem tudtak megállapodni a választás időpontjáról egyhangúlag, a jelenlegi uniós választási törvény pedig június elejét írja elő a választások időpontjának.

Az 1976 óta érvényben lévő választási törvényt az Európai Néppárt, továbbá a Szocialisták és Demokraták (S&D) is bírálták, annak korszerűsítésére több javaslat is született, melyek közül a nemzetközi listákra vonatkozó javaslatot a Parlament tavaly májusban jóváhagyott, ám a tagállamok nem döntöttek még róla, és vélhetően a választásokig már nem is fognak.

A június eleji választások időpontja Portugáliában lehet problémás, mivel ott munkaszüneti napok lesznek, ami miatt alacsony lehet a részvétel a szavazáson.

Mint ismert, a kormány tavaly júliusban a 11. alaptörvény-módosítással arról döntött, hogy takarékossági okokból egy napon tartja az EP- és az önkormányzati választásokat.

Mivel a magyar választási törvény szerint csak vasárnapi napon kerülhet sor referendumra, így június 9-én járulhatunk az urnák elé.

A most hivatalban lévő polgármesterek és önkormányzati képviselők jövő októberig tölthetik ki mandátumukat.

Botka a DK-val összeállva akar újrázni

Mint arról részletesen mi is beszámoltunk, néhány hete Szegeden és környékén tartott látványos roadshow-t a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció. Szeged város polgármestere, akinek még a mozgássérült parkolót is sikerült elállnia a napokban elnézéskérés nélkül, látványosan összeállt a baloldali párttal, miután annak elnöke kijelentette, hogy őt támogatja a választásokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.