Politika

Ifj. Lomnici Zoltán: a felelőtlen baloldal kihasználta a tüntetőket (videó a cikkben)

Ifj. Lomnici Zoltán: a felelőtlen baloldal kihasználta a tüntetőket (videó a cikkben)

2023. május 21., vasárnap
Ifj. Lomnici Zoltán: a felelőtlen baloldal kihasználta a tüntetőket (videó a cikkben)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábbi közlése szerint a már jogellenes gyűlés résztvevői a Rippl-Rónai utca és a Lendvay utca kereszteződésében verbálisan, majd tettleg provokálták a rendőröket. Az egyenruhásokat lökdösték, kezdetben papírrepülőkkel, később különböző tárgyakkal dobálták: sörösdobozokkal, üveg-, fém- és műanyagpalackokkal, füstgránáttal, nagyméretű vascsavarral. Erőszakkal, folyamatosan és összehangoltan próbálta meg egy "néhány száz főből álló agresszív tömeg" a pénteki esti diáktüntetés után egy órán át áttörni a rendőrsorfalat - közölték, hozzátéve, hogy a rendőrök 15 embert igazoltattak és két esetben feljelentést tettek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Budapest, 2023. május 19. A diáktüntetés résztvevõinek egy csoportja és rendõrök a demonstráció végén a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2023. május 19-én. Korábban a tüntetõk a Kossuth Lajos térrõl, a Parlament mellõl indulva az Oktogonhoz vonultak. Ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az õket érintõ úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerõsítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat. MTI/Koszticsák Szilárd

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője úgy fogalmazott: "a dolgok elfajultak és a felelőtlen baloldal lépései" azt mutatják, nem voltak tisztában azzal, hogy fellépésüknek a szervezőkre és a résztvevőkre nézve is polgári és büntetőjogi következményei lehetnek

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a baloldal újabb erőszakos tüntetését, úgy válaszolt, hogy a felvételt megnézve "csak egyetlen egy véleményt lehet adni (...), a felelőtlen baloldal kihasználta a jelenlévőket", többek között fiatalkorúakat céljai elérése érdekében.

A pénteki demonstráció nem váltotta be a célját, 

a baloldal fiatalkorúak, gyerekek testi épségét, egészségét is veszélyeztette 

- hangoztatta.

Elmondta, hogy egy tüntetés, a gyülekezéshez való alapjog addig kap és bír alkotmányos védelmet, amíg megtartja békés jellegét.

Amikor azonban az adott demonstráció elveszíti békés jellegét, minden fejlett demokratikus jogállamban szigorúan lépnek fel a rendőrök - fűzte hozzá.

Balliberális politikusok rontottak a rendőrökre

A Metropol munkatársai az erőszakot vezénylő és szervező baloldali politikusok közvetlen közeléből filmezték az eseményeket. 

Gelencsér Ferenc, Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony helyettese és Jámbor András irányították, szervezték a rendet fenntartani akaró rendőrök elleni durva fizikai támadást. 

Vezényszóra, szervezetten rontottak a lehető legbékésebben viselkedő rendőrökre, akiket aztán előre bekészített, fémpalackokkal, nagyméretű vascsavarokkal  életveszélyes, súlyos sérülések okozására képes tárgyakkal is megdobáltak. A Metropol videója alább tekinthető meg:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.