Politika

Novák Katalin: a nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez

Novák Katalin: a nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez

2023. április 13., csütörtök
Novák Katalin: a nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez

A nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez - mondta a köztársasági elnök a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum átadásán csütörtökön a nyírségi megyeszékhelyen.

Kétnapos Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei látogatásának második napján Novák Katalin arról beszélt, hogy a görögkatolikusok azért is fontosak nekünk, magyaroknak, mert a keleti világosságot hozzák el a nyugati keresztény kultúrába.

Az államfő hozzátette, alapvető magyar, "génjeinkben lévő" tapasztalat, hogy Kelet és Nyugat nem létezhet egymás nélkül, ez a kettős meghatározottság ugyan mindig ott volt a magyar költők, írók és művészek tudtatában, de kevesek számára volt olyan világos és érthető, mint a görögkatolikusoknak.

Velük, kulturálisan, a keleti kereszténység érkezik meg a nyugati kereszténységbe, ebből a találkozásból pedig nemcsak a békés egymás mellett élés, hanem a keresztény hit és kultúra gazdagodása következik - fogalmazott az államfő.

A köztársasági elnök beszédében leszögezte, a nemzet ereje elsősorban abban áll, ha hű marad lelki, szellemi és tárgyi örökségéhez, és mivel a magyar államiság egyidős a magyar kereszténységgel, értékeink csak ebben a keretben, a "nemzeti és keresztény gondolat egymásra hatásában" értelmezhetők.

Kifejtette, ma a világ alapvető értékei ugyanolyan jelentőségűek, mint bármikor, hiába akarják sokan elhitetni ennek az ellenkezőjét, próbálják a közösség legkisebb, legbensőségesebb és legerősebb magját, a családot egyre hangosabban átértelmezni, ezt a modellt meghaladottnak kikiáltani, vagy a hit gyakorlását nemkívánatosnak minősíteni. "Az értékeink ugyanazok, mint kétezer, ezer vagy száz éve, és ebből nem engedünk, nem is engedhetünk" - egyértelműsítette az államfő.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.