Politika

Soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az ÁSZ a kampánypénzek vizsgálatakor

Soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az ÁSZ a kampánypénzek vizsgálatakor

2023. március 27., hétfő
Soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az ÁSZ a kampánypénzek vizsgálatakor

Az Állami Számvevőszék nem tudja határidőre elvégezni a pártok országgyűlési választásokhoz kapcsolódó kampányfinanszírozásának a vizsgálatát, ennek oka pedig az, hogy rendkívül összetett jelenségekre bukkantak – jelentette be Windisch László az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a 2022-es országgyűlési választáson felhasznált kampánypénzek vizsgálata is napirenden volt. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta, az ellenőrzés során olyan körülményeket tártak fel, amelyek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak, ezért az április 8-i határidőre az ÁSZ jelentése nem készül el – írja a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzésekből azt látjuk, hogy a kampányra fordított összegeknél a Mindenki Magyarországa Mozgalom egy külföldi gazdasági társaságot is megbízott olyan feladatokkal, amelyeket itthon is megrendelt, a teljesítési igazolások hitelességénél felmerül a kettős gazdálkodás

– közölte az ÁSZ elnöke.

https://szegedma.hu/2023/03/banki-erik-az-elmult-harminc-ev-legnagyobb-botranyat-eljuk

A törvényi előírás szerint a hivatal a pártok kampányköltéseit vizsgálja, de a törvény arra is lehetőséget ad, hogy ha egy nem politikai párt – jelen esetben a Mindenki Magyarországa Mozgalom – érintettsége is felmerül a finanszírozásban, akkor az ÁSZ ennek hitelességét is vizsgálhatja. – Márki-Zay Péter maga nyilatkozott arról, hogy támogatta az ellenzéki pártok kampányát, ezen pártok elnökei pedig a megkeresésünkkor egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak arról, hogy a mozgalom közvetlenül és a kampányhoz köthető eseményeket támogatott – számolt be Windisch László, aki a titkosszolgálati jelentésekre is kitért. Ezek nyilvánosságra hozott részeiből tudni lehet, hogy külföldről is érkezett támogatás a Márki-Zay -féle mozgalomnak. 

A nemzeti szuverenitás támadása az, ha a pártok kampányát külföldi szervezetek is finanszírozták, az ÁSZ ellenőrzése ezt is vizsgálja

– mutatott rá.

Windisch László hangsúlyozta,

az MMM nem párt, de pártként viselkedett, miniszterelnök-jelöltet adott, részt vett a kampányban és a döntésekben. Összehangoltnak tűnik, hogy volt hat párt, amelybe bevontak egy civil szervezetet.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.