Politika

Orbán Viktor: Legyen béke, szabadság, és egyetértés

Orbán Viktor: Legyen béke, szabadság, és egyetértés

2023. február 27., hétfő
Orbán Viktor: Legyen béke, szabadság, és egyetértés

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés 2023-as tavaszi ülésszaka. A kormányfő a mögöttünk hagyott hónapokat értékelte.

Orbán Viktor: 4000 milliárdot vett ki a zsebünkből Brüsszel a szankciókkal

Orbán Viktor beszéde elején közölte, hogy két hónap telt el az Országgyűlés őszi ülése óta. Világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szintre, a háború előtti árak háromszorosa a gázár.

Magyarország 4000 milliárd forinttal költött többet energiára, mint 2021-ben, ezt a pénzt Brüsszel vette ki a szankciókkal a magyarok zsebéből. A magyar emberek nem értenek egyet a szankciós politikával

- tette hozzá. 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2022-ben, és soha nem látott szintet ért el az export, és a tőkebehozatal.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy

a költségvetés hiányát és az államadósságot is sikerült cskkenteni.

Kína béketervét is támogatja Magyarország

Orbán Viktor elmondta, hogy 15 szalékkal emelkedett a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj összege 2023-ban, a 30 éves kor előtt gyermeke vállaló nőknek nem kell szja-t fizetnie. A kormányfő kiemelte, hogy rossz a háború az ukránoknak, oroszoknak, magyaroknak és rossz a világnak. A magyar kormány komoly aggodalommal figyeli, hogy Európa belesodródik a háborúba.

A magyar emberek úgy döntöttek tavaly áprilisban, hogy a háborúból ki kell maradni, és nem szállítunk fegyvereket, és a kormány a béke pártján áll. Ebben a háborúban csak a veszteségek méretke nő napról-napra, senki nem tud nyerni.

Ha ez a háború folytatódik, akkor a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás fenyegetése folytatódik - tette hozzá. Könnyen világméretű lehet a háború. Tűzszünet és béketárgyalások kellenek - mondta a kormányfő. A világ nagy többsége is a békét támogatja. Kína béketervét is támogatja Magyarország - tette hozzá.

Naponta szenved el provokációkat Magyarország

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szükség van az Országgyűlés egyértelmű állásfoglalására a háború ügyében, és ezért támogatja a Fidesz-KDNP határozati javaslatát. Magyarországot egyre többen bele szeretnék kényszeríteni a háborúba - tette hozzá.

Naponta szenved el provokációkat Magyarország, tartsunk ki ennek ellenére Magyarország érdekei mellett

- mondta.

Amíg Brüsszel szankcionál, addig marad az infláció

Orbán Viktor felidézte, hogy több lépéssel küzdenek az infláció ellen. Bízik benne, hogy képesek optimális mértékben  beavatkozni a gazdaság működésébe. Az infláció okai nem Magyarországon vannak, hanem Brüsszel szabadította ránk a szankciós inflációt.

Mindig is azt mondtuk, hogy a szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak - tette hozzá. A megemelkedett energiaárak mindent drágítanak - mondta a kormányfő.

Amíg Brüsszel nem vonja vissza a szankciókat, addig nem lehet eltüntenti az inflációt. 

A legfőbb cél, hogy mérsékeljük az inflációt.

Ezek a legfontosabb gazdasági lépések

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel magas az ipari termelés, ezért a szankciós energiaárak, magasabb inflációhoz vezetnek. Orbán Viktor megismételte, hogy év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

20 intézkedést hoztak az infláció letörésére.

Meghirdették a Széchenyi-kártya programot, segítik az energiaintenzív iparágakat. Meghirdették a gyármentő programot, és az ehhez kapcsolódó gyármentő hitelgarancia programot. Támogatják a gyárak energiahatékonyságát segítő programokat. Elindult 700 milliárdos keretösszeggel a Baross Gábor újraiparosítása program. A kkv-k-ra kiterjesztették a kamatstopot, mindez 60 ezer vállalkozásnak segít. Új nemzeti tőkeholding rendszer jött létre 1000 milliárd forintból - ismertette a lépéseket a kormányfő.

Kamatstopot hirdettek az agráriumban lévő vállalkozások számára, és turisztikai program indult. Orbán közölte, hogy a munkába járás támogatás mértékét is növelték, 100 ezer embert segít ez. Munkaerőtámogatási program is indult, hat hónapon keresztül támogatják azokat a vállalkozásokat, akik állástalant vesznek fel.

Ezekkel segíti a kormány a magyar embereket

2023-ban is marad a rezsicsökkentett ár az átlagos fogyasztásig, így egy család 181 ezer forintot spórol. A rezsicsökkentett árakon keresztül a magyar kormány költi a legtöbbet rezsitámogatásra Európában. Orbán Viktor szólt arról is, hogy jelentősen nőtt a minimálbér, 2023-ban kifizették a 13. avi nyugdíjat. Az élelmiszerárstopok addig maradnak, amíg a szankciós infláció nincs csökkenő pályán. Hasonló a helyzet a lakossági kamatsopra is, amiket akkor vezetnek ki, ha csökkennek a kamatok - tette hozzá. 200 ezer diákot véd a kamatstop a mostani szabályok alapján. Orbán Viktor elmondta, hogy döntöttek a lakásbiztosítások tehertételeinek csökkentéséről. Bevezetik a kedvezményes vármegye bérletet 2023. május 1-től.

2023-ban a családok számára maradnak a rezsicsökkentett ára

A kormány meghosszabbította a szociális tűzifa programot, és az ország több mint 150 helyén lehet olcsóbban tűzifát vásárolni. A szankciós energiaárak haszonélvezői a világ vezető energiatársaságai, a profit növekedés mértéke úgy 70 százalékos, hogy ezek a nagy cégek nem termeltek többet - ismertette a kormányfő.

A szankciós profitot töbségében az európai vállalatok és európai emberek fizették meg.

Extraprofitot értek el a kereskedelmi cégek és a bankok is. Az extraprofit egy részét elvonják Magyarországon, és ezt teszik bele a rezsivédelmi alapba - mondta a kormányfő. 2023-ban a családok számára maradnak a rezsicsökkentett árak.

Szimpla terrorakció volt az Északi Áramlat felrobbantása

Orbán Viktor ismertetése szerint a következő évtizedekben tovább fejlesztik a magyar ipart, de ehhez jóval több energiára van szükség. Építik és gyorsítják Paks2-öt, és gázturbinás erőműveket is üzembe kell állítani - tette hozzá. Egy szimpla terrorakció volt az Északi Áramlat felrobbantása, és ezt délen is megtehetik - ismertette Orbán Viktor. Ha ez megtörténne, akkor ezt nem lehetne elmismásolni.

A genderprogandát nem lehet viccként kezelni

A kormányfő ismertetése szerint erőteljesen nő a gyermekpornográfiai esetek száma az elmúlt években. 120-ról 261-re nőtt ezen esetek száma.

Az efféle dolgoknak nincs semmilyen keresnivalója az országban, főként nem az iskolákban.

Minden ilyen esetnek következményei kellenek, hogy legyenek - mondta a kormányfő. Az ilyen gyalázatos ügyek azt mutatják, hogy a genderpropagandát nem lehet viccként kezelni - tette hozzá. A magyarok véleménye egyértelmű: a gyermekvédelmi népszavazáson 3,7 millió embere nemet mondott a genderpropagandára.

Ha Brüsszel mentegeti a menthetetlent, akkor is maradjon Magyarország a normalitás szigete. 

Orbán Viktor: Legyen béke, szabadság, és egyetértés

Orbán Viktor köszönetet mondott azoknak akik részt vettek a törökországi földrengés mentési munkálataiban. Továbbra is ki kell állni határon túli honfitársainkért - tette hozzá. Fájdalmasnak nevezte, hogy még a háború idején is atrocitások érik a kárpátaljai magyarokat. 2023-ban egyszerre kell megküzdeni a háború és az infláció veszélyeivel, a migrációval és ki kell állni határon túli honfitársainkért - mondta a kormányfő. Legyen béke, szabadság, és egyetértés - zárta beszédét a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.