Politika

Albin Kurti: a francia-német javaslat gyakorlatilag Koszovó függetlenségének elismerését jelenti

Albin Kurti: a francia-német javaslat gyakorlatilag Koszovó függetlenségének elismerését jelenti

2023. február 16., csütörtök
Albin Kurti: a francia-német javaslat gyakorlatilag Koszovó függetlenségének elismerését jelenti

A francia-német javaslat nem jelent végleges megoldást a Szerbia ésKoszovóközötti kapcsolat rendezésére, viszont gyakorlatilagKoszovófüggetlenségének az elismerését foglalja magában - közölte Albin Kurtikoszovói miniszterelnök csütörtökön, annak kapcsán, hogy országa pénteken ünnepli függetlensége kikiáltásának tizenötödik évfordulóját.

A Klan Kosova pristinai televízió internetes oldalának beszámolója szerint a 11 pontból álló, nyilvánosságra eddig nem hozott javaslat ugyan nem végleges, ám mindenképpen kötelező érvényű. Hozzátette: a javaslatot Pristina alapvetően elfogadhatónak tartja, ugyanakkor feltétlenül tárgyalni kell még a részleteiről, vannak pontjai, amelyeket még pontosítani kell, különösen azokat a részeket, amelyek a gyakorlati megvalósításról, a nemzetközi garanciákról, valamint a megvalósítandó feladatok időbeli sorrendjéről szólnak.

Koszovó2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban brüsszeli közvetítéssel párbeszéd kezdődött a kapcsolat rendezéséről, ám a majdnem tíz évvel ezelőtt megfogalmazottak közül csak kevés valósult meg.

Koszovófüggetlenségét a világ több mint száz országa elismeri, de Oroszország és Kína nem, valamint az Európai Unió 27 tagállama közül öt - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus - szerint sem önálló állam.

A francia-német megoldási javaslat egyik pontja szerint Szerbia a jövőben nem akadályozhatjaKoszovófelvételét a nemzetközi intézményekbe,Koszovópedig köteles megalapítani akoszovói szerb önkormányzatok közösségét, amely nagyobb autonómiát biztosítana az ország északi részén élő szerb kisebbség számára.

Az 1,8 milliósKoszovólakosságának 95 százaléka albán nemzetiségű, az ország északi részén, tömbben mintegy ötvenezer, az ország többi vidékén pedig további ötvenezer szerb él.

A Deutsche Welle rádió nyugat-balkáni irodájának akoszovói miniszterelnök arról is beszélt, hogyKoszovóés Szerbia között továbbra is tapintható a feszültség, a helyzet pedig szerinte azért nem rendeződhet, mert Szerbia "nem egy normális demokratikus állam", hanem hibrid állam, mígKoszovóteljesen demokratikus ország.

(via MTI)
Kép forrása: EPA/Milan Kammermayer

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.