Politika

Chovanecz Kata: Az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat

Chovanecz Kata: Az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat

2023. január 26., csütörtök
Chovanecz Kata: Az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat

Ahogy azt megírtuk, a Kúria döntése értelmében törvénysértő az önkormányzat, májusban, baloldali többséggel elfogadott lakásrendelete. A döntés összhangban van a kormányhivatal és a hódmezővásárhelyi jegyző korábbi határozatával.

- Szegedi Fidesz: az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Chovanecz Kata. A Fidesz önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy törvénysértő gyakorlat alapján működött a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. A Kúria a napokban hozott döntésével megsemmisítette a szegedi lakásrendelet törvénysértő rendelkezéseit.

A lakásrendelet összekapcsolta az önkormányzati lakások szociális alapon történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadást. Ez pedig azt eredményezte, hogy sok szegedi családtól tavaly augusztustól az IKV Zrt. a korábbinál lényegesen magasabb bérleti és egyéb díjakat szedett be. A szociális alapon bérbe adott lakásoknál felszámoltak külön szolgáltatási díj néven karbantartási, biztosítási, egyéb üzemeltetési és ügyviteli díjakat, ami átlagosan havi 10-11 ezer forintos tehernövekedést jelentett a bérlőknek. Januártól ismét változtak a bérleti díjak, a belvárosban élők például 30-40 ezer forintos pluszköltséggel szembesültek, amelyről időben nem is értesítették őket.

A Fidesz képviselői már a rendelet tavaly májusi elfogadásakor jelezték, hogy a módosítás törvénysértő.

-Felszólítjuk a baloldali városvezetést, haladéktalanul alkosson a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet, az IKV pedig fizesse vissza a törvénytelenül beszedett díjakat a megkárosított bérlőknek

-jelentette ki Chovanecz Kata.

TÖBB SEBBŐL VÉRZŐ RENDELET

A Kúria Varga Zs. András vezette önkormányzati tanácsa - június 30-i hatállyal - megsemmisítette a szegedi önkormányzat lakásrendeletének lakbérkedvezménnyel történő költségelvű bérbeadására vonatkozó részét. A január 17-én meghozott, a Kúria honlapján olvasható határozat rögzíti, a törvény az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadását egymástól elkülönülten szabályozza. A kétféle bérbeadás ezért nem kapcsolható össze. Költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt. Az önkormányzat - a határozatban ismertetett vádiratában a többi közt arra hivatkozik -, hogy a szegedihez hasonlóan szabályozott lakbérkedvezmény nem egyedi a magyar nagyvárosokközött. A bíróság döntött a rendelet a bérbeadó által kezdeményezett csereelhelyezést szabályozó részének megsemmisítéséről is, mivel az nem felelt meg az egyértelműség elvének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.