Politika

Navracsics Tibor: minden célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk!

Navracsics Tibor: minden célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk!

2022. december 13., kedd
Navracsics Tibor: minden célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és a területfejlesztési miniszter a hazánknak járó források ügyéről tartott tájékoztatót.

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a helyreállítási tervvel kapcsolatban.

Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk - tette hozzá. December 31-ig meg kellett állapodni a kohéziós pénzek megőrzéséhez.

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz - mondta a területfejlesztési miniszter.

https://szegedma.hu/2022/12/jovahagytak-magyarorszag-nemzeti-tervet-johetnek-az-eu-s-penzek

Ennyi pénz áll rendelkezésre

2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében - mondta Navracsics Tibor. 70 százalék a megújuló energiáké, míg 30 százalék a digitális átállást segíti. Az operatív programok tekintetében 14000 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből 4000 milliárd forintot már jóváhagyott a Bizottság - tette hozzá. 9-10 ezer milliárd áll a többi operatív program rendelkezésre.

Napokon belül aláírhatják a megállapodásokat

Navracsics Tibor elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Januártól ténylegesen folytatódhat az együttműködés. Számos olyan beruházást meg tudunk valósítani, amit csak uniós forrásból lehet - mondta a miniszter. 

Amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés - mondta Gulyás Gergely. A magyar baloldal azon dolgozik, hogy ez ne így legyen - tette hozzá. 

Januártól ismételten együtt dolgozik a Bizottsággal a kormány, de bízom benne, hogy nem lesznek újabb feltételek - mondta kérdésre Navracsics Tibor.

Gulyás elmondta, az országok szuverenitását tiszteletben kell tartani, és ez az Egyesült Államokra is vonatkozik. 

Nem lesz újabb közös uniós hitelfelvétel

Az Európai Unió győzelmével végződött a mostani tárgyalási folyamat - mondta kérdésre reagálva Gulyás Gergely. Az európai egység fenntartása különösen fontos a mostani helyzetben. 

Ukrajna esetében további hitel felvételére nem kötelezik Magyarországot, és az unió sem vesz fel hitelt 

- mondta kérdésre Gulyás. Az uniós költségvetés keretében jön létre ez a 18 milliárd eurós keret Ukrajna számára. 

A baloldal a tanári béremelések ellen dolgozik

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a felfüggesztés nem érinti a tanári béremelést érintő programokat. A bizottság tart a parlamenttől, és ezért a baloldal azért dolgozik, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést - tette hozzá. 

Ha nem kötnek össze ügyeket, akkor már hamarabb lett volna megállapodás

Mi a kezdettől fogva elmondtuk, hogy nem kötjük össze a különféle ügyeket. Ha nem kötötték volna össze, akkor már sokkal korábban jóvá lett volna hagyva a helyreállítási terv is - mondta kérdésre Navracsics Tibor. Az EP-ből kezdettől fogva hisztérikus hangok jöttek, más területen nem voltak feszült tárgyalások - tette hozzá.  

Via: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.