Politika

Több mint százmillió oka van Ujhelyi Istvánnak megtartani a mandátumát

Több mint százmillió oka van Ujhelyi Istvánnak megtartani a mandátumát

2022. október 6., csütörtök
Több mint százmillió oka van Ujhelyi Istvánnak megtartani a mandátumát

Szabad szemmel, távolról is jól látható összeg, több mint százmillió forint is közrejátszhat abban, hogy az MSZP-ből kilépett Ujhelyi István nem adja vissza egykori pártjának az EP képviselői mandátumát. A Magyar Nemzet számításai szerint Ujhelyi jelentős vagyonra tehetett szert az EP-ben nyolc év alatt kapott fizetéséből és a mellé járó juttatásokból, becslések alapján akár havi ötmillió forintot is hazavihetett. Az öt évig tartó európai parlamenti ciklus alatt akár a háromszázmillió forintot is elérheti a képviselő fizetése.

Ujhelyi két a jelenlegi, 2024-ig szóló mandátumával összesen két ciklust tölt az EP-ben, a szabályok szerint ennek lejárta után további 10 hónapig kapja a fizetését, de ezért már nem kell dolgoznia.

AZ MSZP A MANDÁTUMOT ÉS PÉNZT VÁR UJHELYITŐL

Tóth Bertalan az MSZP hamarosan távozó elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői adásában beszélt az Ujhelyi-ügyről. Ebben kifejtette, hogy

a szocialista párt elsősorban a párttól kapott EP képviselői mandátumot kéri vissza a kilépett képviselőtől.

Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy ő volt a listavezető a 2019-es előző EP-választáson, az MSZP-t választók pedig nem a második helyen lévő Ujhelyire, hanem magára a listára voksoltak. Mivel akkor egyetlen képviselő hely jutott a szocialistáknak Ujhelyi nem jutott volna be az Európai Parlamentbe, ha Tóth annak idején nem lép vissza.

A pártelnök szerint ez erkölcsi kérdés, aki azt is elmondta, hogy egykori párttársa kilépésével egy barátot is veszített.

Az MSZP közel -sajtó információk szerint-4 millió forint befizetését várja el a pártkasszába Ujhelyi Istvántól. A párt több vezető politikusa szerint az MSZP és Ujhelyi között írásos szerződés van arról, hogy az európai parlamenti képviselői fizetésének 10 százalékát be kell fizetnie a pártkasszába, ami a szolidaritási alapba kerül, ebből pedig jótékonysági akciókra költenek Az elmúlt hónapokban azonban Ujhelyi már jelentős tartozást halmozott fel a párt felé, amelynek egy részét befizette, de így is maradt még közel 4 millió forintos tartozása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.