Politika

Kormányinfó: Jelentős béremelést kapnak a pedagógusok

Kormányinfó: Jelentős béremelést kapnak a pedagógusok

2022. október 13., csütörtök
Kormányinfó: Jelentős béremelést kapnak a pedagógusok

A csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormányülésen áttekintették az uniós tárgyalások jelenlegi állását, és abból azt látják, hogy jó esély mutatkozik eredményesen zárni a tárgyalásokat, mind a 17, a magyar kormány által tett vállalást telejsíteni fogják. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a kormányfők döntését, amivel hozzájárultak a határidők hosszabbításához.

HÁROM LÉPCSŐBEN EMELIK A PEDAGÓGUSOK BÉRÉT

A kormány maximálisan elkötelezett a vállalások teljesítése érdekében, a tárgyalások része a jelentős pedagógusbéremelés is

-emelte ki Gulyás Gergely.

A miniszter azt is elmondta, hogy ezen a területen a Bizottság konstruktívan lépett fel, ha a megállapodás létrejön már 2025-re eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusbér.

Jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket.

MAGYARORSZÁG ENERGIAELLÁTÁSA BIZTOSÍTOTT


A korményülés a másik fontos témája a magyar energetikai helyzet volt. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy

az ellátás biztosított, noha az árak Európában az árak elszabadultak.

Két fontos kérdés van, van-e elérhető energia, földgáz, és az mennyibe kerül-erre a legtöbbször nagyon magas árat kapnak válasznak. Ugyanakkor az jó hír, hogy hazánknak rendelkezésre áll elég energiaforrás.

"A gázellátás félévig biztosított lenne, ha „egyetlen molekula gáz sem érkezne".

Ha a Bizottsággal sikerült megállapodni, akkor az RFF hitelrészét zöld átállásra, illetve villamosenergia-hálózat fejlesztésre költenének.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy úgy számolnak, hogy

megállapodás esetén az első utalás év végén, jövő év elején érkezhet.

PÉNTEKEN INDUL A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

Szintén újságírói kérdésre mondta el Gulyás Gergely, hogy a brüsszeli szankciók kapcsán indított nemzeti kozultációs íveket péntektől kézbesítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.