Politika

Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek!

Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek!

2022. szeptember 30., péntek
Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek!

A kormánynak is van a szankciókról véleménye, viszont arra törekszünk, hogy egyetértési pontot tudjunk létrehozni – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

– Ugyan a politikáról sokat szoktak okoskodni, de ez egy tapasztalati műfaj és a tapasztalatot használni kell – mondta a kormányfő a nemzeti konzultációról. A miniszterelnök rögzítette: az elmúlt 12 éves kormányzás alatt voltak nehéz, sőt válságos pillanatok is, de azt tanulta meg, hogy az a jó, ha valamilyen formában be tudjuk vonni az embereket egy-egy döntésbe. 

Természetesen a kormánynak is van a szankciókról véleménye, viszont arra törekszünk, hogy egyetértési pontot tudjunk létrehozni, mert minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egyetértésre 

– húzta alá.

A kormányfő szót ejtett arról, hogy esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondhassák a véleményüket, vagy elmondhassák a különvéleményüket, amelyre formákat kell találni.

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszelben egyszer már hazudtak az embereknek, és azt is mondták, sőt megállapodás született arról, hogy nem terjesztik ki a szankciókat az energiaárakra, majd a németek egyszer csak bevezették ezt, s azóta fizetjük ezt a szankciós felárat.

Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten – tette hozzá. A kormányfő elmondta, azt az összefüggést világosan látta, ha elkezdjük lebegtetni azt a kérdést, hogy a gázra kivetünk e szankciókat, az olajra meg ki is vetjük, akkor az árak pillanatok alatt emelkedni kezdenek. 

A hibás döntéseket ki lehet javítani

– A kereskedők új lehetőséget látnak, az eladók alkalmazkodnak ehhez. Ilyenkor mindenki megmozdul, óriási erők kezdenek dolgozni azon, hogy alkalmazkodjon egy általuk feltételezett magasabb árhoz. Ez önmagában viszi is fel az árat. A spekulánsok pedig súlyos extraprofit milliárdokra tesznek szert – ismertette a miniszterelnök.

Mi nem szavaztuk meg a szankciókat. Mi mentesítést kaptunk. Magyarország kiharcolta a kivételt. Ha nem tettük volna meg, az lenne ma a baj Magyarországon, hogy nincs energia 

hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, amikor a brüsszeli bürokraták átvitték a szankciókat, tudták, hogy ebből egy felgyorsuló élelmiszer-árnövekedés lesz, emellett pedig aszály is volt hazánkban, ezért vezették be az élelmiszer-árstopot. A kormányfő úgy látja, van olyan, hogy hibáznak a döntéshozók, de ezek többségét szerinte ki lehet javítani. Ilyen a szankciókról szóló döntés is. A miniszterelnök szerint a szankcióspolitikát éppen ezért kell megváltoztatni, mert ha ezt nem érjük el, akkor beépül a gazdaságba az a felár, amit most fizetünk az energiáért.

Magyarország betárolt gázból

– Nekem két dolgom van. Hogy mindent megtegyek azért, hogy Magyarországon legyen energia.

Azért lehet mindenki nyugodt, mert ha nem jönne gáz a vezetékeken, a magyar gazdaság úgy működne, mint most, mert Magyarország betárolt gázból.

A másik a családok, és a vállalkozások védelme. A családok védelménél sok eszközt használunk. Van a rezsivédelem. Átlagosan egy család 181 ezer forintot kap – ismertette a miniszterelnök.

Lesz nyugdíjprémium

– Emlékezetes, 2010-ben kötöttünk egy megállapodást velük, hogy a polgári-nemzeti kormány garantálni fogja számukra a nyugdíjak értékének megvédését, sőt sikerült annyi pénzt előállítani, hogy a 13. havi nyugdíjat is adni tudtunk.

Ezt becsületbeli ügynek is tekintem, tehát a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat jövőre is. Emellett tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést, tehát ahogy az infláció emelkedik, aszerint emeljük a nyugdíjakat is.

Ha látjuk előre, akkor már az év közepén emelni fogunk, ha pedig nem látható, vagy kisebb lesz, akkor novemberben lesz a korrekció – fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, van egy olyan szabály is, ha nemzetgazdasági szinten a növekedés meghaladja 3,5 százalékot. akkor az inflációkiegészítésen túl még a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot is kapni fognak, és a nyugdíjszerű ellátásban részesülő 400 ezer ember is megkapja a nyugdíjprémiumot.

Amerikai kottából játszik a baloldal

A miniszterelnök a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatban elmondta, nehéz együttműködni olyan emberekkel, akikről tudja, nem a saját kottájukból játszanak. Szerinte ezért hiba lenne, ha a kormány az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a politikáját.

– Amerikából pénzelik őket. Aki fizet, az rendeli a nótát

húzta alá.

Marad az abortusztörvény

A szívhangrendelettel kapcsolatban úgy vélekedett Orbán Viktor, szerinte az abortusszal kapcsolatos erőteljes vitákat nyugvópontra juttatta a rendelet. Úgy véli, ez egy olyan szabály, amellyel a magyar társadalom együtt tud élni. A miniszterelnök ellenez minden abortuszmódosítást, a mostani fenntartása mellett érvel.

(Via: Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.