Politika

Felfüggesztenék a hazánknak szánt uniós pénzek kétharmadát

Felfüggesztenék a hazánknak szánt uniós pénzek kétharmadát

2022. szeptember 18., vasárnap
Felfüggesztenék a hazánknak szánt uniós pénzek kétharmadát

Az Európai Bizottság azt javasolja a Tanácsnak: függesszék fel az uniós források egy részének a kifizetését.

Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak hogyfüggesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót.

Ez nagyjából 3000 milliárd forintnyi forrásmegvonást jelent.

A döntésre reagálva Navracsics Tibor területfejlesztési ésuniós források felhasználásáért felelős miniszter vasárnap délután a brüsszeli döntés bejelentését követően összehívott sajtótájékoztatón azt mondta: bízik benne, hogy a szankciókra végül nem kerül sor, ennek érdekében hétfőtől egy sor jogszabály-módosítást nyújtanak be.

A bizottság sajtóközleménye szerint Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú lépések végrehajtásának teljesítéséről. A tanácsnak egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról.

Varga Judit szerint jó az irány

Az igazságügyi miniszter szerint ,,jó irányba halad" a közös munka az Európai Unióval. Ezt azzal indokolta, hogy a Bizottság is elismerte, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során sok területen értek el Magyarországgal közösen pozitív eredményeket.

Hozzátette: a munka szerinte koránt sem ért véget, ,,sűrű nyár után sűrű ősz következik".

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.