Politika

Varsó felmondta a szerződést az oroszokkal, a Kreml szerint ez őrült döntés

Varsó felmondta a szerződést az oroszokkal, a Kreml szerint ez őrült döntés

2022. május 23., hétfő
Varsó felmondta a szerződést az oroszokkal, a Kreml szerint ez őrült döntés

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfői nyilatkozata szerint a lengyelek ,,őrült döntést" hoztak, emiatt nem lehet tudni, mi lesz a Jamal-Európa gázvezeték sorsa.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter Twitter-oldalán ismertette hétfőn, hogy Lengyelország hivatalosan is felmondta az Oroszországot Európával összekötő Jamal gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel–orosz kormányközi szerződést. A dokumentum 1993 óta állt fent.

A miniszter hozzátette: a határozat elfogadása „természetes lépés” volt azt követően, hogy Oroszország áprilisban megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután a lengyel kormány nem volt hajlandó rubelben fizetni a Gazpromnak.

Minderre az orosz elnöki szóvivő úgy reagált: ,,Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek."

Emiatt pedig szerinte ,,aligha vállalkozik" bárki is arra, hogy megjósolja, mi lesz ezután a Jamal-Európa gázvonalon.

A szóvivő a az ügy tranzitoldaláról úgy nyilatkozott, meglátása szerint a Gazprom kész részletesebb magyarázatot adni róla, de mindenképp nagy figyelmet érdemel a téma. Hozzátette, azzal együtt, hogy vannak alternatív útvonalak a gázszállításra, ezek jelenleg nagyon megterheltek.

(Index)

Borítókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.