Politika

Putyin: Oroszország soha nem fogja feladni a szülőföld szeretetét

Putyin: Oroszország soha nem fogja feladni a szülőföld szeretetét

2022. május 9., hétfő
Putyin: Oroszország soha nem fogja feladni a szülőföld szeretetét

Vlagyimir Putyin orosz elnök megtartotta beszédét a Vörös Téren, ahol a győzelem napja alkalmából tartanak ma katonai felvonulást. Elsőként az Ukrajnában indított „különleges katonai műveletről” beszélt.

A győzelem napja alkalmából megemlékeznek a második világháborúban elesett 27 millió szovjetről. A megemlékezést katonai parádé kíséri minden évben, ami idén sem marad el annak ellenére, hogy Oroszország február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

Az orosz elnök gratulált minden orosznak május 9-én, a győzelem napján. „Oroszország polgárai, kedves veteránok, katona- és tengerésztársak, őrmesterek és elöljárók, hadnagyok és zászlósok, tisztek, tábornokok és admirálisok! Gratulálok a nagy győzelem napjához!”- fogalmazott.

Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy

a szülőföld védelme mindig szent lesz,

majd hozzátette: az Orosz Föderáció hadserege most is egy különleges hadművelet részeként a Donbaszban élő emberekért, és Oroszország biztonságáért harcol.

A győzelem napja közel áll hozzánk, és kedves mindannyiunk számára

– hangsúlyozta. Putyin ugyanakkor elmondta, hogy a NATO megkezdte az Oroszországgal szomszédos Ukrajna katonai fejlesztését. Szerinte minden arra utalt, hogy

a neonácikkal való összecsapás elkerülhetetlen lesz.

Beszédében sérelmezte azt, hogy a NATO-országok hallani sem akartak Moszkva álláspontjáról, a szövetségnek más tervei voltak – mondta az orosz elnök.

Az államfő úgy gondolja, hogy Oroszország őszinte párbeszédre szólította fel a Nyugatot, de mindezt hiába tette, majd kiemelte ismét a szülőföld szerepét. Úgy fogalmazott, hogy

Oroszország a Nyugattal ellentétben soha nem fogja feladni a szülőföldje szeretetét, a hitet és a hagyományos értékeket.

Vlagyimir Putyin kitért arra, hogy tavaly decemberben biztonsági garanciális megállapodás megkötését javasolták, Oroszország őszinte párbeszédre, ésszerű kompromisszumos megoldások megtalálására, egymás érdekeinek figyelembevételére szólította fel a Nyugatot, de a NATO-országok nem akarták meghallgatni őket.– mondta az orosz vezető.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag megtiltotta veteránjainak, hogy részt vegyenek a moszkvai győzelmi parádén.

Tudjuk, hogy az amerikai veteránokat, akik el akartak jönni a moszkvai felvonulásra, ténylegesen eltiltották, hogy ezt megtegyék. De szeretném, ha tudnák, hogy büszkék vagyunk a tetteikre

– mondta Putyin.

Az elnök továbbra is különleges katonai hadműveletnek nevezi a ukrajnai háborút, és mint mondta, az egy megelőző csapás az agresszióra.

Ez volt az egyetlen helyes döntés

– hangsúlyozta Putyin, aki mielőbbi felépülést kívánt a „donbaszi különleges műveletben” részt vevő katonáknak.

Vlagyimir Putyin rövid felszólalása után felcsendült az orosz himnusz, és elindult a katonai felvonulás Oleg Szaljukov vezetésével.

Forrás: index.hu
Borítókép: Mikhail Metzel / AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.