Politika

Leszavazták Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Leszavazták Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

2022. május 18., szerda
Leszavazták Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit

Alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a kúriai végzéseket az Alkotmánybíróság. A testület szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék esetében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

Az Ab szembement tehát a Kúria döntésével, az ugyanis helybenhagyta a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdések hitelesítését. A 2021 nyarán kezdeményezett kérdések a következők voltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Nemzeti Választási Bizottság 2021 augusztusában hitelesítette a kérdéseket, mellyel szemben felülvizsgálatot kérvényeztek a Kúriánál, ami ezt decemberben helyben is hagyta. Januárra hivatalosan is összegyűlt a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer ajánlóív, az NVI ezt márciusban hagyta jóvá. Az Alaptörvény szerint pedig

Legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezésére az Országgyűlés országos népszavazást rendel el, az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés pedig a parlamentre kötelező.

Kövér László házelnök fel is kérte az Igazságügyi bizottságot az országos népszavazás elrendelésére vonatkozó határozat benyújtására, azonban az Alkotmánybíróság döntését megtámadták.

Az indítványozók egyik köre szerint ugyanis az Alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. A másik népszavazási kérdést Varga Judit igazságügyi miniszter támadta meg. Akkor azt mondta, egy olyan népszavazási kérdés alkotmányosságának vizsgálatakor, amely költségvetési tétel módosítására irányul, nem csupán formális, hanem tartalmi vizsgálatot is szükséges lefolytatni.

Az Alkotmánybíróság mai közleményében lényegében a Fudannal kapcsolatos kérdést a korábbi indítványozók kritikájára hivatkozva vetette el, vagyis nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség teljesítését végrehajtó törvény hatályon kívül helyezése az Alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra.

Az álláskeresési járadék ügyében pedig úgy fogalmaztak: tiltott tárgykörbe tartozik a kérdés, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.