Politika

Komoly hatalom kerül Rogán Antal kezébe

Komoly hatalom kerül Rogán Antal kezébe

2022. május 13., péntek
Komoly hatalom kerül Rogán Antal kezébe

A polgári nemzetbiztonsági szolgálat a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül, amelynek vezetője Rogán Antal lesz.

Ez azt jelenti, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal elkerül Pintér Sándortól, az Információs Hivatal pedig Szijjártó Pétertől. A lehallgatásokat bonyolító Nemzetbiztonsági Szakszolgálat átkerül Rogánhoz, a Nemzeti Védelmi Szolgálat viszont nem-írja a hvg.hu

Gyűjtőnéven Nemzeti Információs Központnak hívják majd, ahová több szervezet is tartozik.

A szolgálatok felügyeletét Papp Károly látja majd el államtitkári rangban. A KTK azt írta, a kormány legfontosabb feladata, hogy megőrizze

Magyarország békéjét és biztonságát, ezt tükrözi az új kabinet szerkezete és a minisztériumok közti munkamegosztás is.

Meg kell erősíteni a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetét, ezért kerül a polgári nemzetbiztonsági szolgálat a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

A KTK közleménye szerint

a szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot.

A közleményben azzal érvelnek, hogy a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is. A nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe. A nemzetbiztonsági szolgálatok hatásköreit és működési rendjét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló sarkalatos törvény továbbra is szigorúan meghatározza.

Forrás: hvg.hu
Borítókép: 24.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.