Politika

A magyar álláspontról tájékoztatta az uniós nagyköveteket Varga Judit

A magyar álláspontról tájékoztatta az uniós nagyköveteket Varga Judit

2022. május 26., csütörtök
A magyar álláspontról tájékoztatta az uniós nagyköveteket Varga Judit

A legfontosabb uniós kérdésekben elfoglalt magyar álláspontról tájékoztatta az Európai Unió tagállamainak budapesti misszióvezetőit Varga Judit igazságügyi miniszter és Bóka János államtitkár.

Varga Judit csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta:

a nagyköveteknek elmondta, hogy a minisztérium egyik legfontosabb feladata a 2024 második felében esedékes soros magyar uniós elnökség megszervezése lesz, melynek előkészítése már meg is kezdődött.

Szóba kerültek a hétfői tanácsülés - az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei tanácskozásának - témái is, így az Európai Unió jövője és a 7-es cikk szerinti eljárás.

Az EU jövőjével kapcsolatban Varga Judit aggasztónak nevezte, hogy az "Európai Parlament állampolgári ajánlásoknak álcázva próbálja saját ideológiai céljait beteljesíteni". A magyar emberek ezzel szemben "nemet mondtak a nyomásgyakorlásra és a lopakodó hatáskörbővítésre". Ezért Magyarország kezdeményezni fogja a szerződések módosítását - közölte.

A 7-es cikk szerinti eljárást illetően azt írta: álláspontjuk változatlan: "a konstruktív vitára mindig nyitottak vagyunk, ám a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban volna fontosabb feladata is a közösségünknek". Azt mondta, hisznek az európai párbeszédben, hozzátéve, ezért a Magyarországon dolgozó diplomatákkal továbbra is kapcsolatban maradnak, állnak rendelkezésükre.

"Magyarország addig is tovább küzd egy erős nemzeteken alapuló erős Európáért!"

- hangsúlyozta bejegyzésében Varga Judit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.