Politika

Szijjártó: megérkezett az ígért gázmennyiség Magyarországra

Szijjártó: megérkezett az ígért gázmennyiség Magyarországra

2022. április 27., szerda
Szijjártó: megérkezett az ígért gázmennyiség Magyarországra

A külgazdasági és külügyminiszter Bulgáriával és Szerbiával egyeztetett a magyarországi gázszállításról.

Szijjártó a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettessel és Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel egyeztetett, miután a Gazprom bejelentette, hogy nem szállít több gázt Bulgáriába és Lengyelországba. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat abból a szempontból, hogy a tranzitföldgázt Magyarország Bulgária iránya felől kapja, azonban a Gazprom döntése azt nem érinti - feltéve, ha Bulgária nem sérti meg a szabályokat.

A miniszter elmondása szerint délután ellenőrizte a helyzetet. Akkor minden rendben volt, a napi nagyjából tíz millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

Ugyanakkor kiemelte a miniszter azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a helyzetet, ,,kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is."

Hozzátette, Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket, ami azt jelenti, hogy a nagyjából napi 10 millió köbméter gáz változatlanul és megegyezés szerint érkezik hazánkba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.