Politika

Orbán: kívánom az ellenzéknek, hogy szedje össze magát

Orbán: kívánom az ellenzéknek, hogy szedje össze magát

2022. április 6., szerda
Orbán: kívánom az ellenzéknek, hogy szedje össze magát

A választási győzelme utáni első, nemzetközi sajtótájékoztatóját tartja Orbán Viktor a Karmelita-kolostorban. Többek között a francia elnökválasztásról, az orosz-ukrán háborúról és a lengyel kapcsolatokról is beszélt.

Orbán szerint a több mint kétharmados, sosem látott siker kulcsa az, hogy a magyarok békét akarnak és az, hogy Magyarország egy sikeres ország.

Az ellenfél kudarcából azt a tanulságot vonja le, hogy az a koalíció csak a hatalomról szólt, ami a kormányfő szerint "tiszteletlenség" a választópolgárokkal szemben. ,,Mi ezzel szemben a szív és a szenvedély kampányát képviseltük". - mondta.

Leszögezte, hogy az új kormány víziója változatlan lesz, azaz továbbra is a nemzetállamokban hisz, mivel a ,,sorscsapások" szerintük továbbra is könnyen globális méretűek lehetnek. Megerősítette, hogy továbbra is van két nagy szövetségese Magyarországnak: az Európai Unió és a NATO.

Sürgető tényezőnek nevezte, hogy tűzszünetet érjenek el és békét, mivel a háború egyre brutálisabb, és az ezt okozó problémák egyre közelebb kerülnek Európához. További sürgető tényezőnek nevezte a családok védelmét, mivel szerinte Európát nagy gazdasági válság veszélyezteti. Szerinte az ETS-rendszert, a gáz- és villanyárat összekötő rendszert és a kötelező bioüzemanyag-rendszert, és annak adóztatását fel kell függeszteni. Később a Telex kérdésére ehhez hozzátette: ettől függ az is, hogy az árstop és a rezsicsökkentés maradhat-e.

Arra újságírói kérdésre, hogy hogyan veszíthetett 850 ezer szavazót a baloldal az elmúlt 4 évben, nem kívánt Orbán válaszolni. Ugyanakkor megerősítette, hogy Donald Trump volt amerikai elnökkel és Vlagyimir Putyinnal is beszélt. Utóbbival arról, hogy azonnal hirdessen tűzszünetet. Utóbbiról tudja, hogy nem egyszerű, ezért felajánlotta Budapestet egy tárgyalás lebonyolítására, ,,ami több, mint béketárgyalás".

Megemlítette azt is: nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányzásba.

Az AFP kérdése a miniszterelnökhöz az volt, hogy lesz-e újabb szövetségese a kormánynak az Európai Unióval. Orbán erre annyit válaszolt: ,,megvárjuk a francia választásokat", melyet fontosabbnak nevezett, mint a magyar választást.

Azt is megerősítette, továbbra sem tartja előnyösnek a szankciókat, ugyanakkor az Európai Uniós egység érdekében hozzájárultak. A paksi bővítés e tekintetben szerinte egyelőre nincs veszélyben, mivel a nukleáris erőforrásokra vonatkozó beruházások nem szerepelnek az EU szankciós tervezetében.

Az ellenzék vereségéről és széteséséről azt mondta: szükség van kormányon kívüli hangokra a törvényhozásban, ezért azt kívánja az ellenzéknek, hogy szedje össze magát.

A rezsicsökkentés, illetve a kamat- és árstop fentarthatósága is szóba került. Azt mondta, minden elkövet, hogy megvédje a családokat, de sok múlik az európai gazdasági helyzet alakulását. Azonban emlékeztetett rá, hogy a kampányidőszakban a költségvetési hiányt és az államadósságot is lecsökkentették.

Orbán arról is beszélt, hogy a Lengyelországgal való szövetséget mindenképp meg kell erősíteni, különösen annak tekintetében, hogy az EU döntéshozatalával ne kerüljön a két ország hátrányba.

A nemzetegységesítésről is szót ejtett. Szerinte fontos, hogy megtanuljunk nem csupán békésen egyetérteni, hanem békésen egyet nem érteni, ebben ugyanis ,,nem vagyunk jók", mivel a magyarok ,,vehemensen nem értenek egyet." ,,Alig várom, hogy legyen választás, ami nem sorsdöntő, hanem csak egy választás." - tette hozzá.

Szó esett a kárpátaljai magyarokat érintő háború előtti sérelmekről, a Zelenszkij-vel való viszonyáról. Orbán azonban erre nem kívánt részletesen válaszolni, mondván: ,,nem most van ennek itt az ideje." Ugyanakkor nem tagadta, hogy ezekről még később szót kell ejteni.

Lassan fog az új kormány megalakulni

Kérdésre azt is megemlítette, ahogy mindig, most is lesznek változások a tárcákban, mivel a különböző ciklusok céljai, feladatai és víziói is változnak. Ebből kifolyólag azt is leszögezte: a következő kormány nem fog gyorsan megalakulni.

A lengyel kapcsolatokkal való nézeteltérésekről azt mondta, nem külpolitikai alapú a két ország együttműködése, márpedig a véleménykülönbségek alapja ez. Példaként említette a légtérzárat, melyet Lengyelország támogat, Magyarország viszont nem.

Megerősítette azt is továbbá, hogy a lehetőségekhez mérten lesz rendezve a pedagógusok bére is, azaz 3-szor 10%-os emelés várható a következő években. Mint mondta, szeretné, ha ez ennél több lenne, e tekintetben pedig igazat adott a pedagógusoknak, de egyelőre ennyi emelést lehet megengedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.