Politika

Orbán: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk

Orbán: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk

2022. április 1., péntek
Orbán: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk

Ennél nagyobb tétje még nem volt választásnak Magyarországon az utóbbi 30 évben - hangsúlyozta pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő közölte: ami most fontos az ország szempontjából, az az ország jövője, "az pedig a háború és béke kérdésén múlik, meg kell akadályoznunk, hogy belesodródjunk ebbe a háborúba". Ez nem a mi háborúnk, és ha azt akarjuk, hogy az ország épüljön, akkor békére van szükségünk - jelentette ki az ukrajnai háború kapcsán.

Orbán Viktor azt kívánta minden hallgatóknak, hogy

"érezze át a helyzet komolyságát, lássa a háború borzalmait, szörnyűségeit, Magyarországot fenyegető következményeit", és álljunk ki a hazánkért, védjük meg Magyarországot, és szavazzunk a békére.

Kifejtette: "megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, hiszen bajban van a hazája", és ő azt reméli, hogy úgy tud kikerülni ebből a szorult helyzetből, hogyha másokat is belevon a háborúba. "Ő végül is az ukrán érdekeket nézi és a saját hazáján próbál segíteni, nincs is vele vitám" - fogalmazott.

Azt mondta, Magyarország ki fog tartani az álláspontja mellett, a probléma a baloldallal van, amely "megkötötte a maga megállapodását" már a háttérben. Ha a baloldal nyerne a választáson, megindulnának a fegyverszállítmányok Ukrajnába és elzárnák az Oroszországból érkező olajat és gázt, amivel tönkre tennék Magyarországot - mondta. Hozzátette: "ez kockázatos, ez veszélyes, a baloldal a tűzzel játszik".

Kitért arra: egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk, és a baj gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint az orosz-ukrán háború. Emlékeztetett, hogy van egy általános versenyképességi problémája az európai gazdaságnak, ráadásul egy technológiai átállással próbálkozik, már a háborútól függetlenül is ki akarta kapcsolni a gazdasági rendszeréből a fosszilis energiaforrásokat.

Azt mondta, "az energiaárak nem maguktól mennek fölfelé", az egy brüsszeli bürokraták által meghozott döntés következménye, és ehhez jött még a háború. A következő kormánynak fontos kihívást jelent, hogy az európai magas energiaárakból származó gazdasági válság hatását Magyarország irányába tompítsa - magyarázta. Megjegyezte, hogy válságban a baloldal megszorításokra gondol, a nemzeti ugyanakkor a gazdasági növekedést, az adócsökkentést előtérbe helyező gyógyszert alkalmaz ilyenkor.

A népszavazásról is ejtett néhány szót a kormányfő. Szerinte a háború "ráborult" a kampányra, a választás legfőbb tétjévé a béke és a háború kérdése vált. Az emberek békét akarnak, a nemzeti oldal a béke garanciája, a baloldal azonban kockázatot jelent a békénkre és a biztonságunkra - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország még meg tudja védeni gyermekeit, gátat tud vetni a "genderőrületnek", ha egy népszavazással világossá tesszük azt az egyszerű állítást, hogy "az apa férfi, az anya nő, és a gyermekeinket pedig hagyják békén". Így meg tudjuk védeni gyermekeinket és a szülők jogát is a gyermekek szexuális felvilágosítására - közölte Orbán Viktor, aki ezt sokkal fontosabb ügynek nevezte, mint aminek most, a háború árnyékában látszik.

A baloldal választási csalásának gyanújáról is szólt néhány szót. Elmondása szerint az elmúlt 30 évben nem látott ilyen csalást még.

"A stiklik elő szoktak fordulni", de az más, amikor emberek százezreinek szerzik meg törvénytelen módon az adatait, majd utána politikai üzeneteket küldenek anélkül, hogy az emberek ehhez hozzájárultak volna. Ez nemcsak egy választási csalás, hanem a szabadság kérdését is felveti - közölte.

Mint mondta, "lesz a jogászoknak bőségesen dolguk a választás után"; "ez egy orbitális választási csalás, egy nagyon súlyos jogsértés, amit az utolsó szögig ki kell vizsgálni".

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.