Politika

Nézőpont: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért

Nézőpont: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért

2022. április 19., kedd
Nézőpont: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért

Az ezer ember telefonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint a válaszadók ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), ám a felelősség mértéke különbözik.

A kutatás alapján az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért. Az ezer ember telefonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint a válaszadók ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), de a felelősség mértékét egy 1-től 5-ig tartó skálán Gyurcsány esetében nagyobbnak ítélték (3,9), mint Márki-Zay esetében (3,4).

A baloldali szavazók körében is a Demokratikus Koalíció elnökét tartják nagyobb mértékben hibásnak (3,4), mint a hódmezővásárhelyi polgármestert (3) – tették hozzá. A legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek az ellenzéki vereségért.

A két politikus személyénél kisebb arányban okolták az ellenzéki pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében – írták.

A Nézőpont szerint a baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a baloldali szavazók egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért. Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát - fűzték hozzá.

(MTI)
Borítókép: hirtv.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.