Politika

Élesítik a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben

Élesítik a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben

2022. április 5., kedd
Élesítik a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság hivatalosan is megindította a 7. cikkelyt, azaz a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Ez az első alkalom, hogy egy EU-s tagállamban szemben a gyakorlatban is alkalmazzák a cikkelyt.

A Bizottság továbbra is Magyarországgal és Lengyelországgal szemben fejezte ki aggályait, különös tekintettel a független igazságszolgáltatást és a korrupciót illetően. Az eljárást megkezdését Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke jelentette be az Európai Parlamentben.

Mint mondta, folyamatosan tárgyalnak az uniós helyreállítási alapról, melynek legfontosabb feltétele a Bizottság részéről a korrupcióellenes fellépés.

Von der Leyen szerint bár megvolt a magyar kormány esélye, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezen válaszok elemzése után mégis úgy döntött a testület, hogy ,,meg kell tenni a következő lépést."

Az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat, melynek lényege, hogy uniós forrásokat függeszthetnek fel, valamint kiutalt forrásokat kérhetnek vissza, ha úgy látják, hogy rendszerszintű visszaélések történnek az uniós pénzekkel.

Gulyás Gergely szerint Brüsszel hibázik

Gulyás Gergely a magyar kormány véleményét ismertetve az MTI-vel azt közölte: a vasárnapi választáson soha nem látott támogatottságot kaptak a kormánypártok és a gyermekvédelmi népszavazás a választópolgárokról. Szerinte nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térni a józan észhez és a párbeszédhez.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

A hír hallatán a forint is gyengült

A bejelentés nem kedvezett sem a tőzsdének, sem a forintnak: a Budapesti Értéktőzsde (BUX) részvényindexe 3,55 százalékot csökkent, 44 849 pontról 43 787 pontra.

A forint is beszakadt: egészen 377-ig gyengült az euróval szemben, azaz nagyjából 2,2 százalékot tegnaphoz képest. Zárásra aztán sikerült 375-re korrigálódnia.

Jelen árfolyamon a dollárért több mint 343, a fontért 450, míg a svájci frankért 369,6 forintot kell adni.

(via Index, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.