Politika

Az orosz külügyminiszter szerint valós veszély a harmadik világháború kitörése

Az orosz külügyminiszter szerint valós veszély a harmadik világháború kitörése

2022. április 26., kedd
Az orosz külügyminiszter szerint valós veszély a harmadik világháború kitörése

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz állami tévének azt mondta: meg kell erősíteni Gorbacsov és Reagan 1987-es álláspontját, miszerint: egy nukleáris háborúnak nincs győztese.

Lavrov szerint Kijev gyökeresen megváltoztatta a korábbi béketárgyalásokon tanúsított álláspontját, állítása szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hatására. A két nyugati ország ugyanis nem a béketárgyalások gyorsítását javasolja Zelenszkijnek, hanem hogy a saját álláspontját szigorítsa.

A külügyminiszter szerint ez ,,hatalmas visszalépés." Ennek ellenére Oroszország továbbra is folytatja a megbeszéléseket.

Lavrov szerint Oroszországban sokan meg vannak győződve arról, hogy Ukrajna álláspontját valójában ,,Washingtonból, Londonból és más nyugati fővárosokból határozzák meg", emiatt pedig egyes politológusok szerint nincs is értelme az ukránokkal tárgyalni - helyettük az amerikaiakkal kellene. Ők viszont - Lavrov ismertetése szerint - erre eddig nem mutattak hajlandóságot.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: a harmadik világháború kitörésének veszélye ,,komoly, valós, nem lehet alábecsülni." Ugyanilyen fontosnak vélte a nukleáris fegyverkezés kérdését is.

Emlékeztetett, hogy Donald trump elnöksége alatt a ,,legmagasabb szinten" támogatták, hogy erősítsék meg Gorbacsov és Reagan 1987-es kijelentését, miszerint egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és soha nem szabad megtörténnie. Hozzátette, hogy az akkori amerikai vezetés nem tett ebben a kérdésben határozott állásfoglalást. Tavaly júliusban, Joe Biden elnöksége alatt viszont ez már megtörtént. Hasonló nyilatkozatot tett az ENSZ Biztonsági Tanácsa is.

A külügyminiszter úgy véli, sokan mesterségesen felfújják ezeket a kockázatokat anélkül, hogy gondolnának a következményekre.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Lavrov interjújára úgy reagált: Oroszország elveszítette reményét abban, hogy a háborút megnyerheti, így a harmadik világháború veszélyeiről beszélve próbálják eltántorítani a világot Ukrajna támogatásától.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.