Politika

A CNN-ben tette helyre a jogállamisági, háborús és választással kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter

A CNN-ben tette helyre a jogállamisági, háborús és választással kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter

2022. április 28., csütörtök
A CNN-ben tette helyre a jogállamisági, háborús és választással kapcsolatos kérdéseket Szijjártó Péter

"Az ország energiaellátása nem filozófiai kérdés"

A CNN riportere azzal a felvetéssel kezdte az interjút, hogy Európa többi része vonakodik attól, vagy ellenzi, hogy orosz gázt és olajat vegyen – rubelért –, miközben a magyar kormány nagyon is hajlandó arra, hogy a Vlagyimir Putyin és a Gazprombank által előírt módon fizessen.

A külgazdasági és külügyminiszer erre azt felelte, hogy az ország energiaellátása nem „filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai ” , hanem egy „fizikai kérdés ”. Az olaj és gáz nagy része Oroszországból érkezik, erre pedig egyelőre nincs alternatíva – jelentette ki.

Most sajnos nincs más lehetőségünk, mint hogy az orosz energiaforrásokra hagyatkozzunk a következő néhány évben. Ezt nem szórakozásból tesszük, ez a kézzelfogható realitás az országunk számára

– szögezte le Szijjártó.

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett

Az amerikai újságíró felvetette, mindezek ellenére úgy tűnik, hogy Magyarország különutas politikát folytat az Európai Unióhoz és a NATO-hoz képest, például a fegyverszállítások kérdésében.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta, Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett és humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek, de a fegyverszállítás más kérdés, és ezt a NATO-n és EU-n belül sem támogatja mindenki. 

Ha fegyvert szállítanak Magyarországon keresztül, akkor azt kockáztatjuk, hogy Magyarország is a konfliktus részesévé válik, és ezt határozottan szeretnénk elkerülni

– szögezte le a külügyminiszer.

"Meg akarják zsarolni Magyarországot "

A CNN riportere a jogállamisági eljárásról is kérdezte Szijjártó Pétert. A külügyminiszter azt mondta: szerinte egyértelmű, hogy az Európai Bizottság meg akarja zsarolni Magyarországot, ezért hazugságokat terjesztenek. Válaszában felhívta a figyelmet arra is, hogy az áprilisi választáson a Fidesz minden eddiginél nagyobb győzelmet aratott, és ez után jelentették be a jogállamisági eljárást.

"Zelenszkij megpróbált beavatkozni a magyar választásokba"

Az interjú végén az újságíró arról kérdezte a külügyminisztert, hogy Orbán Viktor a választások idején miért nevezte ellenfelének Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és hogy ez szerinte helyénvaló állítás volt-e a mostani háborús helyzetben. Szijjártó Péter válaszában úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ez érthetővé váljon, ismerni kell azt, hogy az ukrán kormányzat „miként próbált beavatkozni a magyar választásokba” és vette fel a kapcsolatot „bizonyos magyar szereplőkkel”.

Megérkezett a beígért gázszállítmány
Mint azt a SzegedMa megírta, Szijjártó Péter szerdán a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettessel és Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel egyeztetett, miután a Gazprom bejelentette, hogy nem szállít több gázt Bulgáriába és Lengyelországba. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat abból a szempontból, hogy a tranzitföldgázt Magyarország Bulgária iránya felől kapja, azonban a Gazprom döntése azt nem érinti – feltéve, ha Bulgária nem sérti meg a szabályokat. A külügyminiszter kiemelte, délután mindent rendben talált, a napi nagyjából tízmillió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.