Politika

Valóban nem politikai akció a pedagógussztrájk?

Valóban nem politikai akció a pedagógussztrájk?

2022. március 17., csütörtök
Valóban nem politikai akció a pedagógussztrájk?

Tegnap Szegeden is megtartották a demonstrációt, amiről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A rendezvényen részt vettek az ellenzéki összefogás helyi elöljárói is.

A Klauzál térre szervezett demonstráción nagyjából kétszáz ember jelent meg. A szeged.hu arról írt, hogy a Klauzál térre kilátogatók a beszédek közben fehér szalagot és VVL-es kitűzőket viseltek. Ám a fehér szalagok mellett megjelent az a bizonyos kék szalag is (nem csak a politikusokon), ami Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt jelképe. Ez látható Botka László polgármester Facebook-bejegyzésében is.

Nem véletlen mindez, hiszen még januárban, a mostani sztrájk előzményeként induló eseménysorozatok kapcsán a szervezők, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös dokumentumban felhívták a figyelmet arra, hogy célszerű kék szalagot viselni a sztrájkban.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez egyébként csak azért furcsa, mert a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megalakulásakor alapszabályba fektette, hogy deklarált célja a tanárok hatékony érdekvédelmének megteremtése volt, és mint az alapszabályban rögzítették: a szervezet távol tartja magát a politikai pártoktól.

Botka László mellett a demonstráción részt vett még Mihálik Edvin, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje, és Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő, akik szintén posztoltak közösségi oldalukon, és határozottan kiálltak a pedagógussztrájk ügye mellett. Ha még egy ügynek egyáltalán nincs politikai szaga (de ennek az elejétől már volt), és ha politikusok nyíltan kiállnak mellette, akkor abból bizony politikai ügy lesz, főleg egy választási kampány hajrájában.

De talán az alábbi fotó szemlélteti legjobban az ellenzék meglovagolását a pedagógussztrájkon. Igaz, nem Szegeden készült, de a megyénkben, Csongrádon.


A csongrádi Piroskavárosi Általános Iskola. Fotó: Majzik Attila/delmagyar.hu

A borítókép forrása: Botka László Facebook-oldala

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.