Politika

Választási csalást követhetett el az ellenzéki kampánycsapat

Választási csalást követhetett el az ellenzéki kampánycsapat

2022. március 31., csütörtök
Választási csalást követhetett el az ellenzéki kampánycsapat

A Mediaworks Hírcentruma szerint a Márki-Zay Pétert támogató, Bajnai Gordon egykori kormányfő által működtetett DatAdat állt annak az sms-hullámnak a hátterében, melyet a lakosság egytizede kapott meg, melyhez a rendelkezésre álló információk szerint illegális adatbázist használtak fel.

A nagyjából egymillió embert érintő választási csalás során egy közbeiktatott cégen keresztül rendelte meg az Bajnaiék vállalata az sms-eket, amelyhez egy hatalmas adatbázist is biztosítottak. A jogtalanul beszerzett adathalmaz állítólag Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból és banki és kereskedelmi adatbázisokból származik.

Az sms-eket vélhetően ennélfogva küldték ki targetálás nélkül, mivel azok kiküldését nem előzte meg aprólékosabb adatelemzés, így kvantitatív alapon minél több embert kívántak elérni.

A DatAdat már régóta hajt végre úgynevezett precíziós akciókat, melynek lényege, hogy főként a bizonytalan pártállásúakat célozza meg, azon belül is inkább azokat, akik az ellenzékre hajlamosabbak voksolni.

A DatAdat-ról az elmúlt időszakban több dolog is kiderült:

  • Tucatnyi országban – köztük Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Németországban is – befolyásolták a politikai folyamatokat.
  • Ez a cég dönthette el Márki-Zay Péter javára az előváalsztást.
  • Külföldre viszi a magyarok személyes adatait.
  • A cégcsoport külföldi szakemberei Ausztriából dolgoznak a baloldal kampányán, facebookos álprofilokat kreálnak, bérkommentelőket alkalmaznak azért, hogy felerősítsék a baloldal számára fontos tartalmakat a közösségi médiában.
  • az amerikai Demokrata Párt baloldali, progresszív ágánál meglévő kapcsolatrendszerét felhasználva profilozza a választókat, ami akár a választásokba való külföldi beavatkozás gyanúját is felvetheti.
  • Átláthatatlan a finanszírozása, offshore-céges kapcsolatai is vannak.

Privát beszélgetésekből is szerezhettek adatokat

Az sms-kampány kapcsán több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a panaszok azért figyelemreméltók, mert többeket, akik névre szóló sms-eket kaptak, olyan becenéven szólítottak meg, amelyeket csak Messenger beszélgetésből lehet ismerni. Péterfalvi szerint az is aggályos, hogy az üzeneteket csak telefonszámokat tartalmaznak, az azt használó adatkezelő kiléte pedig ismeretlen.

(via Origo, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.