Politika

Ez nem jött be: nehezen értelmezhető videóval jelentkezett Szabó Sándor

Ez nem jött be: nehezen értelmezhető videóval jelentkezett Szabó Sándor

2022. január 25., kedd
Ez nem jött be: nehezen értelmezhető videóval jelentkezett Szabó Sándor

Már csak 68 nap van hátra az országgyűlési választásokig, egyre inkább élesedik a kampány. Érzi ezt Szabó Sándor, a Csongrád-Csanád megyei 1-es választókörzetben induló MSZP-s képviselőjelölt is, aki tőle szokatlan módon Facebook-élő videóval jelentkezett be kedd délután. A látottak alapján van még min csiszolni.

A sajtótájékoztatón – amelyre lapunk nem kapott meghívást – Szabó Sándor Hiszékeny Dezsővel, a szocialisták budapesti országgyűlési képviselőjével közösen értekezett a magyarországi lakhatási problémákról.

Minden kezdet nehéz. Ez az örök igazság megállja a helyét Szabó Sándor Facebook-videós karrierjével kapcsolatban is, ugyanis rendkívül rossz hangminőségű bejelentkezéssel rukkolt elő a szocialista képviselő. A felvételen nagyon halkan beszélnek a politikusok, ráadásul az erős szél és az operatőr szuszogása miatt sok esetben lehetetlen megfejteni, hogy miről van szó.

Amit viszont tisztán lehetett érteni: Szabó szerint a Fidesz lakáspolitikája mellőzi a szociális szempontokat. Úgy véli, ez azért is komoly probléma mert az Európai Unión és a visegrádi országokon belül is kimagasló a lakhatási szegénység mértéke.

Kétmillió ember penészes és vizes falak között él

– állapította meg Szabó Sándor egy EU-s kimutatásra hivatkozva – hogy pontosan melyikre azt nem lehetett érteni, ugyanis már-már Monty Python filmeket idéző módon, pont akkor suhant el a háttérben nagy zajhatással egy autó, amikor a mondandójuk érdemi részhez értek a képviselők.

Szabó szerint a Fidesz otthontámogatási politikája elsősorban a felső középosztályt és a felső osztályt támogatja. Megemlítette, hogy 2010 és 2020 között körülbelül 90 százalékkal nőttek az ingatlanárak. A politikus kijelentette, az MSZP elsődleges célja, hogy a lakhatási szegénységet felszámolja egy bérlakás építési program segítségével.

Hiszékeny Dezső elmondta, a XIII. kerületben évtizedek óta gyakorlat, hogy az önkormányzat saját forrásból bérlakásokat épít. Elmondása szerint az elmúlt időszakban 667 bérlakás épült a kerületben, ez nagyságrendileg hasonló, mint amennyit Szegeden felújítottak.

Egyből jött a válasz

Nem sokkal az élő videó befejezését követően közleményben reagált a Szegedi Fidesz az MSZP-s politikusok vádjaira, és szerintük: csúsztatásaira. Ezt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Szolidaritás szoci módra Szegeden

Reakció Hiszékeny Dezső és Szabó Sándor MSZP-s képviselők sajtótájékoztatójára

Ismerjük a szegedi szocialisták szlogenjét az önkormányzat szolidaritásáról. A valóség ennél szomorúbb képet mutat. Évtizedeken át törvényellenesen, jelentősen túlárazva szedték be az alacsony komfortfokozatú lakásokban a vízdíjat, de a szociális lakásban élőket is sújtották közjegyzői díj és óvadék megfizetésével, melyek utóbb szintén jogellenesnek bizonyultak. Mindezért semmilyen kártérítést nem kaptak a legnehezebb anyagi körülmények között élő érintettek. Sőt egyesektől részletek formájában a mai napig óvadékot szednek a jogsértés tudatában, a bérlők kiszolgáltatottságát kihasználva.

De az inflációt jelentősen meghaladó mértékben emelik évek óta a szociális lakásban élők lakbérét és a felvonódíjat, és a piaci ár többszörösét szedik be takarítás címén.

A lakások felújítását pedig ugyancsak jelentősen túlszámlázva végzik el – a nyerészkedés, a sorozatos jogsértések, a legkiszolgáltatottabbak helyzetének kihasználása nem követendő modell, nem szolidaritás, hanem valami egészen más.

A legnagyobb arcátlanságnak tartjuk azt, hogy míg Szabó Sándor szövetségesei helyben a legkülönbözőbb módon sanyargatják a legelesettebbeket, addig a két szocialista képviselő szemforgató módon a kormányt hibáztatja a lakhatási szegénységért.

Javasoljuk Szabó Sándornak, hogy nézzen szét szegedi és budapesti szövetségesei háza táján, mielőtt a Fideszt támadja csúsztatásokkal és hazugságokkal!”
– olvasható a Szegedi Fidesz közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.